9 z 13
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Nie bój się resztek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/f5/fd/60da2cca209d6_o_large.jpg)
fot. ©fitopardo / Getty Images
Tyle żywności marnuje rocznie każdy Polak. Czego wyrzucamy najwięcej i jak tego uniknąć? Skala marnotrawstwa poraża
Nie bój się resztek
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że z łatwością pozbywamy się resztek. Tymczasem z czerstwego chleba można przyrządzić pyszne tosty francuskie, a skrawki warzyw dodać do omletu. Istnieją nawet przepisy na sprytne wykorzystanie obierków. Z tych ziemniaczanych można np. zrobić chipsy. Wielu warzyw nie trzeba obierać wcale - w tym cukinii, pomidorów, ogórków czy bakłażana. Ważne jednak, by je uprzednio dobrze umyć.