Barszcz Sosnkowskiego(Heracleum sosnovskyi Manden.) to wieloletnia roślina baldaszkowata. Dorasta do ogromnych rozmiarów (4 m wysokości)w Polsce. Bo na Kaukazie skąd pochodzi osiąga maksimum 1,5 metra.
Szybko przyrasta. Ta cecha spowodowała, że przyjęto ją z otwartymi ramionami jako dar ZSRR. Próbowano wykorzystać dla tuczu zwierząt. Połakomiono się na tanią i obfitą paszę, która miała wspomóc w „walce” o mięso dla ludności. Ci, którzy pamiętają czasy PRL mają świadomość czym był dla władzy permanentny niedobór mięsiwa na polskich stołach (nawiasem mówiąc nie wpadli wtedy na pomysł nasączania kiełbas i wędlin wodą, etc. by w mniej skomplikowany sposób zwiększyć podaż i nie podnosić cen).
Niestety, nie udało się. Nie wzięto pod uwagę innych, mniej pożytecznych cech tej rośliny. Przy zbiorze dochodziło do poparzeń robotników, a mleko oraz mięso zwierząt karmionych trąciło kumaryną.
Zrezygnowano z uprawy tej rośliny. Ale roślina spotkała w Polsce korzystniejsze warunki rozwoju niż w swej ojczyźnie. Zaczęła w sposób niekontrolowany rozprzestrzeniać się po bliższej i dalszej okolicy. Z początku masowo na Podkarpaciu, w Małopolsce oraz Mazurach (uprawiano ją w PGR-ach), teraz jest spotykana w całym kraju. Nie wszyscy są świadomi zagrożeń jakie niesie.
Sok tej rośliny zawiera związki chemiczne zwane furanokumarynami. Są one obecne w całej roślinie, łącznie z pokrywającymi liście i łodygi włoskami.
W określonych warunkach pogodowych (przy silnym nasłonecznieniu - pod wpływem ultrafioletu, związki te ulęgają przemianom i powstają z nich substancje o silnie parzącym działaniu – zjawisko fototoksyczności) kontakt z każdą częścią rośliny stanowi dla człowieka duże zagrożenie poparzeniem. W miejscu kontaktu pojawiają się bąble. Niektórzy porównują rany do tych powstałych w wyniku oparzeń wrzącym olejem. Jednak bąble i inne efekty uboczne nie pojawiają się natychmiastowo. To jest dodatkowe niebezpieczeństwo kontaktu z rośliną. Bąble mogą mieć postać wrzodów. Maże dochodzić do martwicy skóry. Poparzenie sokiem barszczu może powodować miejscowe bielactwo (zanik barwnika skóry). Niebezpieczne jest wdychanie olejków eterycznych wydzielanych w upalne dnie przez barszcz Sosnkowskiego.
W razie kontaktu z rośliną, należy niezwłocznie przemyć miejsce dużą ilością zimnej wody oraz chronić je przed słońcem i promieniami UV. Nieunikniona jest wizyta u lekarza.
Obecność roślin powinno się zgłaszać w gminach. Nie powinno się ich sadzić w ogrodach. Dobre skutki daje zwalczanie chemiczne Roundupem (najlepiej sierpień-wrzesień) lub podobnymi środkami chwastobójczymi (odpowiedni rodzaj chwastoksu, Avans). Zdolność kiełkowania nasion trwa przez cztery lata. Owocują rośliny dwuletnie. Wycięcie rośliny przed zawiązaniem nasion przedłuża jej żywot o kolejny sezon. Wycięcie po zawiązaniu nasion–niszczy ją.
W Polsce istnieją jeszcze inne, krajowe gatunki Barszczu (np.: Barszcz zwyczajny) które nie stanowią takiego zagrożenia a nawet były przez człowieka użytkowane.
Na podstawie:
www.wikipedia.org
www.wigry,win.pl
[
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?