Produkty oceni wysoka Komisja, w skład której wchodzą profesjonaliści, specjaliści od marketingu, produkcji żywności. Oceniane są produkty w następujących kategoriach: smakołyki ekologiczne,przysmaki, regionalne tradycyjne specjały,legendarne smakołyki, produkty kuchni naszych babć i mam.
Uczestnicy konkursu będą ubiegać się o nagrody: Grand Prix oraz II i III miejsce. Konkurs ma już wieloletnią tradycję. Między innymi dzięki niemu przykładowo Chleb Prądnicki, Kiełbasa Lisiecka, góralski Oscypek otrzymały tytuł Produktu Regionalnego i zostały zarejestrowane w Międzynarodowym Rejestrze Produktów Regionalnych. Otrzymanie takiego tytułu i certyfikatu chroni przed podróbkami oraz piractwem.
11-12 czerwca 2011 na krakowskim Kazimierzu - placu Wolnicy odbył się kolejny raz Wielki Kiermasz Potraw Regionalnych produkowanych przez małopolskich wytwórców oraz producentów. Trzydziestu wystawców prezentowało od oscypka, poprzez kiełbasę lisiecką, chleb prądnicki, śledzika po jajka z ekologicznego chowu drobiu. Zwiedzający mogli posmakować oraz zakupić wystawiane specjały.
Przed nami kolejne kiermasze: Tarnowie 19.06.11, Wadowicach 26.06.11, Nowym Sączu 02.07.2011, Nowym Targu 10.07.2011, Miechowie 17.07.2011.
Finał VII Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie w dniach 27-28 sierpnia też Krakowie na pl.Wolnica. Wyłonione zostaną najlepsze w 2011 roku produkty regionalne oraz zwycięscy producenci tych specjałów z Małopolski.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?