6 z 6
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
![Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/bc/15/6193d5b151590_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Wędzone, parzone i surowe. Swojskie wędliny przygotujesz w kuchni
Wędzone wędliny
Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych wyrobów jest nie do podrobienia. Wybrane mięsa, np. szynki, schaby i karkówki na tydzień należy moczyć w solance z dodatkiem przypraw. Przy większych ilościach dobrze zrobić to w beczce. Gotowe kawałki, po wcześniejszym opłukaniu, powinny jeszcze jedną noc przeschnąć. Następnie owinięte w siatkę można wędzić dymem. Dobór drewna jest kwestią indywidualną. Proces wędzenia trwa kilka godzin.