Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielka Uczta Warszawska 2020. Kulinarne święto powraca do Konesera. W programie degustacje, live cooking, warsztaty, konkurs

Monika Golonka
Monika Golonka
Szymon Starnawski/Polska Press
Najlepsze warszawskie bary, restauracje i cukiernie po raz kolejny przygotowały dla mieszkańców stolicy swoje kultowe dania, nowe smaki i świeże produkty do kupienia na wynos. W sobotę i niedzielę w Koneserze, już po raz trzeci, odbędzie się Wielka Uczta Warszawska. Więcej informacji poniżej.

Wielka Uczta Warszawska powraca do stolicy. Już w najbliższy weekend (1-2 lutego) będziecie mieli okazję skosztować kultowych pozycji z menu ulubionych restauracji, a także poznać nowe, egzotyczne potrawy przygotowane przez znane stołeczne bary i restauracje. A to tylko część atrakcji, które czekają na odwiedzających Centrum Praskie Koneser.

Wielka Uczta Warszawska: RESTAURACJE

Udział w wydarzeniu zapowiedziało ponad siedemdziesięciu wystawców. W tym gronie znalazły się m.in. lokale: Falafel Bejrut, Foodtruck El Camino, Kimchi Polska, Masittā Korea food, Moya Matcha, Nadziane Kuchnia Polska, Nandana Indian Restaurant & Coffee, NaturalnieTak, Oryginalne Chinskie Pierogi, Pielmieni.Deli, Souvlak, Ser Jest Ser i Browar Last Bell.

Podczas imprezy, poza próbowaniem dań z różnych części świata, będzie można zrobić też zakupy na wynos. Swoje stoisko będą miały m.in. Pszczelarium, Orzechownia, Zakiszony, Sucre czy Pieczone Kasztany.

Wielka Uczta Warszawska - PROGRAM

Wielka Uczta Warszawska to też świetna okazja dla tych, którzy chcą zdobyć nowe umiejętności kulinarne. W sobotę i niedzielę w Koneserze będzie można przyglądać się pokazom live cookingu (w wykonaniu znanych szefów kuchni), brać udział w konkursach i pod okiem profesjonalnych kucharzy, baristów i blogerów kulinarnych nauczyć się przygotowywać np. prawdziwą włoską pastę czy dowiedzieć się, jak wprowadzić do swojej kuchni zasady zero waste. Poniżej pełny harmonogram warsztatów kulinarnych:

SOBOTA:

  • 12:00 - 13:00 Dania kuchni wegańskiej z zastosowaniem miazgi orzechowej (Paweł Ochman - autor bloga Weganon, Orzechownia)
  • 13:30 - 14:30 Pasta fresca, czyli jak zrobić prawdziwie włoską pastę od zera (Dawid Budzich, Philipiak Milano)
  • 15:00 - 16:00 Szybkie danie rodzinne (Agata Gwiazdowska)
  • 16:15 - 16:45 Szerokie zastosowanie matchy w baristyce - tradycyjnie i nowocześnie, wytrawnie i na słodko (Krzysztof Tyrała - Relax Cafe Bar, Moya Matcha)
  • 17:00 - 18:00 Mity miejskiego pszczelarstwa (Kamil Baj, Pszczelarium)

Wielka Uczta Warszawska trwa. Przy największym stole w mieśc...

NIEDZIELA:

  • 12:00 - 13:00 KawaKuloodporna – czym jest, jaki ma wpływ na nasz organizm, jak ją przygotować, kiedy należy ją spożywać i czy można po niej prowadzić samochód? (Przemysław Filip, Palce Lizać)
  • 13:30 - 14:30 Anatomia mięsa czyli co z czego i dlaczego? (Dawid Budzich, Philipiak Milano)
  • 15:00 - 16:00 Zero waste w kuchni (Jagna Niedzielska)
  • 16:30 -18:00 Kombucha bez tajemnic. Wprowadzenie do świata organizmów żywych w butelce. W roli głównej zupa cebulowa, w pozostałych pierogi wegańskie na bazie kombuchy (Marcin Agopsowicz, Martyna Bunda, Wastna - żywa kombucha)

Wielka Uczta Warszawska będzie odbywać się w godzinach 12-20. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Zobaczcie też:

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto