Składniki:
- bezy (około 30-35 sztuk), w tym kilka do dekoracji
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 kostki masła
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 50 ml spirytusu (wg uznania)
- 25 dkg chałwy, najlepiej waniliowej
- 1 gorzka czekolada
- produkty do dekoracji, według uznania (ja użyłam trzech - mlecznej, gorzkiej i białej - płynnych polew czekoladowych własnej roboty)
Wykonanie:
Składniki biszkoptu łączymy ze sobą i pieczemy biszkopt. Ostudzony kroimy na pół, uzyskując dwa blaty. Jeśli komuś brak czasu, może użyć gotowych blatów.
Budyń przyrządzamy według przepisu, zmniejszając ilość mleka do 350 ml. Masło ucieramy dodając po łyżce ostudzonego budyniu i po odrobinie spirytusu. Masa musi być puszysta. Następnie dzielimy ją na dwie części.
Do jednej dodajemy startą chałwę, do drugiej roztopioną, zimną czekoladę. Na dolny blat nakładamy masę chałwową. Kolejną warstwę stanowić będą bezy, które układamy na masie. Następnie nakładamy masę czekoladową i przykrywamy ją drugim blatem biszkoptu. Na bokach rozsmarowujemy masę czekoladową i dekorujemy według gustu i uznania. Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?