Kiełki © tookapic/pixabay.com
[3/12]

Kiełki

Kiełkujące warzywa to skarbnica witamin i innych cennych związków, ale produkt ten należy do najbardziej nietrwałych – właściwie powinno się spożywać je w ciągu 2-3 dni od otrzymania. Trudno zadbać o to, kupując ten produkt w sklepie. Dlatego zawartość opakowania należy dokładnie obejrzeć i zużyć w całości najlepiej tego samego dnia. W razie wątpliwości warto poddać kiełki obróbce kulinarnej, np. dodając do dania przyrządzanego na patelni. A najbezpieczniej hodować je w odpowiednich warunkach w domu.

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są produkty pochodzenia roślinnego, ale to te odzwierzęce powodują najgroźniejsze infekcje i największą liczbę powikłań. Sięgając po pewne artykuły spożywcze ryzykujemy bardziej niż wybierając inne – sprawdź, na które z nich najlepiej uważać, by uniknąć przykrych objawów zakażenia układu trawienia.

Najnowsze wiadomości

reklama