Jeśli chcesz poczuć w ustach rozpływający się smak przepysznych rogalików domowej roboty, delikatnej marmoladki zamkniętej w pełnym aromatu i świeżości kruchym cieście, to jest to czego potrzebujesz. Zapraszam więc na rogaliki.
Ciasto:
1/2 kg mąki
200 ml śmietany 30 proc.
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
5 dkg drożdży
aromat lub cukier waniliowy
1 margaryna
Dodatki:
marmolada lub słoik konfitur z wiśni
cukier puder (do posypania)
Etapy przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szczyptę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut (do wyrośnięcia).
Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, którą mieszamy ze wszystkimi podanymi wyżej składnikami. Wyrabiamy ciasto, dodając do niego wyrośnięte drożdże. Mieszamy wszystkie składniki, a kiedy się połączą, rękoma wyrabiamy ciasto, aż do otrzymania jednolitej masy, odchodzącej od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte na ok. 30 min.
Ciasto dzielimy ma 4 części, z każdej formujemy kulkę, a następnie rozwałkowujemy na cienki (2 mm), okrągły placek o średnicy 20-25cm. Każdy placek kroimy na 8 trójkątów, na które nakładamy po łyżeczce nadzienia. Następnie (poczynając od „podstawy”) zwijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (niektórzy dla ładnego połysku smarują je jajkiem). Rogalikom nadajemy kształt księżyca.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250 stopni przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu posypujemy rogaliki cukrem pudrem.
Smacznego !
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?