Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zjeść różę. Kulinarne zastosowania królowej kwiatów

Redakcja
Barbara Podgórska
Nie żartujemy. Królowa kwiatów może stanowić potrawę. Ściślej mówiąc jej mocno pachnące płatki kwiatowe. Do kulinarnego wykorzystania nadają się płatki wszystkich nieomal gatunków róż.

Szczególnie jednak polecamy obficie kwitnącą różę pomarszczoną alias różę fałdziolistną albo wreszcie różę japońską (Rosa rugosa Thunb.; rodzina Rosaceae- różowate)

Krzew dorasta do 2 m wysokości. Kolce różnej grubości, proste, mniej lub bardziej szczeciniaste. Gałązki owłosione. Liście 5-9-listkowe. Listki okrągławe lub eliptyczne, piłkowane, z wierzchu pomarszczone, ciemnozielone, nagie, lśniące, od spodu szarozielone, omszone. Kwiaty ciemnoróżowe lub purpurowe. Duże. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Owoc pozorny duży, kulistawy, szkarłatny.

Pochodzi z Dalekiego Wschodu. W Polsce rozpowszechniona w parkach i nasadzeniach miejskich, wzdłuż dróg, na skarpach nasypów kolejowych, na wydmach nadmorskich. W wielu miejscach zdziczała.

Zastosowanie owoców jest wszechstronne, ale o tym jesienią. Obecnie wykorzystajmy płatki. Piękne i wonne. Świeże płatki, po usunięciu gorzkiej nasady z tzw. plamką olejową użyjmy jako dekoracyjny i smakowy dodatek do wyszukanych surówek owocowych, napojów, deserów.

Można je też wykorzystać do aromatyzowania licznych nalewek, a nawet win. Z płatków kwiatowych warto naszykować pyszną konfiturę, doskonałą do naleśników, rogalików, pączków i ciast z nadzieniem. Odrobina takiej konfitury zaserwowana gościom do herbaty wzbudzi ich entuzjazm.

Podajemy dwa proste przepisy. Obecnie w dobie robotów w kuchni polecamy użycie mikserów lub blenderów. Przygotowanie różanych pyszności trwa krotko, bez żadnego kłopotu.

Konfitura z płatków różanych

25 dag oczyszczonych płatków, 80 dag cukru, sok z 1 cytryny, 1/2 l wody.
Płatki skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, ucierać drewnianą łyżką w misce, aż się pokaże sok. Przelać do słoja, odstawić do drugiego dnia. zagotować cukier z wodą, do wrzącego syropu przełożyć utarte płatki, gotować na bardzo słabym ogniu, aż syrop mocno zgęstnieje. Przełożyć do słoiczków.

Płatki różane ucierane
25 dag płatków, 0,5 kg cukru, sok z cytryny.
Ucierać z cukrem w makutrze lub w mikserze. Przełożyć do małych słoiczków, szczelnie zakręcić. Używać do deserów i ciast.

Współautor artykułu:

  • Barbara Podgórska
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto