Wracała do łask w czasach kryzysów i wojen. Na znaczeniu zyskała ponownie dopiero pod koniec XX w. wraz z rozwojem wiedzy o jej właściwościach oraz rosnącym zapotrzebowaniem na naturalne produkty.
Pokrzywa jest rośliną ogólnie dostępną, rośnie niemalże wszędzie. Któż z nas jej nie zna? Z dzieciństwa doskonale pamiętamy pierwsze z nią zetknięcie… bolesne zetknięcie. I ten krzyk bólu, kiedy „nagle stanęła” nam na drodze. Od tego mało przyjemnego momentu każde dziecko z pewnością nabiera respektu do tej rośliny i omija ją szerokim łukiem. Z wiekiem respekt mija, a w to miejsce przychodzi rozumowe podejście. I tak, jedni ją nadal omijają, albo, co gorsza, depczą, a inni korzystają z jej dobrodziejstwa, zbierają i suszą dla własnego użytku.
Fani pokrzywy zbierają ją przede wszystkim w maju, kiedy jest młodziutka i ma najwięcej właściwości.
Wiosną pokrzywa nie jest taka straszna, bo jej parzące właściwości są najmniej dokuczliwe. To latem, kiedy jest już wyrośnięta i stwardniała, parzy boleśnie, w wyniku czego, jak na zawołanie rosną swędzące bąble. Winny temu jest jad pokrzywy, czyli substancja zawierająca bardzo aktywne kwasy mrówkowy i octowy oraz histaminę i acetylocholinę, a która znajduje się we włoskach porastających łodygę i liście pokrzywy. Dotknięcie ich powoduje, iż łamią się i wbijają w skórę, wstrzykując bezlitośnie jad. A ten, wstrętny, powoduje nagłe wykrzywienie ust u „zaatakowanego” nieszczęśnika, by po chwili przywołać mu na nie okrzyk: „Ałaaa… parzy!”
Kto często zbiera pokrzywę, wie, jak ją chwycić, by nie parzyła. Kto nie wie, a zbierać ją chce, powinien robić to w gumowych lub skórzanych rękawiczkach.
Pokrzywa jest rośliną uniwersalną. Użytkowana jest na wiele sposobów, jest rośliną leczniczą i kosmetyczną, jadalną i paszową, dostarcza także włókien i zielonego barwnika spożywczego (E140).
Pokrzywa ma wiele podobnych do siebie koleżanek, ich liście zwłaszcza przypominają pokrzywę, mają także podobne do niej własności odżywcze. Są to m.in.: jasnota biała, miesięcznica roczna, gajowiec żółty.
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?