Ten, kto jeszcze nie odwiedził łódzkiej Hali Expo, w której zakończyły się targi zdrowej żywności, będzie miał okazję zrobić to dopiero za rok. Niedziela była ostatnim dniem trzydniowej NATURY FOOD 2010.

Podczas imprezy swoje produkty zaprezentowali producenci żywności tradycyjnej i ekologicznej, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne, farmy zdrowia, hurtownie, sklepy z żywnością wysokiej jakości oraz winiarnie i browary.

Stoiska były pełne różnego rodzaju smakołyków produkowanych i przygotowywanych według naturalnych receptur. Przedstawiciele różnych firm z całej Polski prezentowali to, co produkują najlepszego w swoich okolicach. Pachnące wędliny i kiełbasy, aromatyczne sery, ekologiczne i smakowe piwa czy różnego rodzaju miody.

Spacerując pomiędzy stoiskami, trudno było przejść obok zapachów i tylu smakowitych produktów, jakie można było tam zobaczyć. Wystawcy kusili odwiedzających degustacjami, w większości płatnymi, ale po nich można było nabyć wiele smacznych i przede wszystkim naturalnych produktów. A było w czym wybierać, ponieważ swoją ofertę prezentowało ponad dwustu wystawców.

Łódzkie Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD to najważniejsza impreza branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. Ideą imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur.

Na targach można było wziąć także udział w Konkursie o Złoty Medal NATURA FOOD 2010, którego celem jest wyłonienie i promocja najlepszych produktów ekologicznych i tradycyjnych prezentowanych podczas Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2010. Produkty były oceniane w trzech kategoriach: ekologiczne certyfikowane, naturalne niecertyfikowane i tradycyjne.

W pierwszej kategorii - produkty ekologiczne certyfikowane główną nagrodę otrzymała Manufaktura Czekolady za czekoladę deserową z ziarnem prażonym z Ghany. Wyróżnienia otrzymało Gospodarstwo Rolne Piotr Woźnicki za ogórek kiszony kołobrzeski oraz firma Bio Food za napój biosmoothie brzoskwiniowo-bananowo-jabłkowy.

W drugiej kategorii - produkty ekologiczne niecertyfikowane główną nagrodę otrzymała firma Fungopol za marynowanego borowika szlachetnego. Wyróżnienia otrzymała firma ZPS Stefan Skierwawski za nalewkę żurawinową.

Natomiast w trzeciej - kategorii produkty tradycyjne główną nagrodę otrzymali: Wędzarnia Warmińska za węgorza wędzonego w skórce oraz Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska za twarożek śmietankowy. Wyróżnienia otrzymali: Gospodarstwo Pasieczne "Bartnik Mazurski" za miód lipowy, FHU Mirosław Gworek za płoć na królewski stół oraz Gospodarstwo Rolne państwa Marcinkowskich za makaron radziwiłłowski.

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!