Składniki:
25 dag łuskanych orzechów włoskich
5 dag cukru pudru
2 białka
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Z całej ilości orzechów odkładamy dwanaście najładniejszych kawałków. Pozostałe orzechy mielimy przez maszynkę, a następnie przekładamy do miseczki i mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z orzechami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni , blaszkę smarujemy tłuszczem. Z przygotowanej masy orzechowej formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Kule układamy na blasze, a na każdą z nich kładziemy odłożone wcześniej kawałki orzechów. Pieczemy na ciemnozłoty kolor przez 15 do 20 minut. Kule są bardzo smaczne, polecam i życzę smacznego.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?