Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
486 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Pod lasem czy z sąsiadami? Działki na wsi pod budowę domu nadal w cenie
Dziś jeszcze łąka lub pole zaorane po kukurydzy, ale za kilka miesięcy może stanąć tu dom otoczony ogrodem. Własny kawałek ziemi to marzenie wielu Polaków. Ile...
Agrounia zapowiada blokady dróg w całej Polsce
Lider Agrounii Michał Kołodziejczak zapowiedział wielki protest rolników. Blokady dróg mają się odbyć w całej Polsce równo za tydzień - 9 lutego (środa) 2022...
Takiego mleka jeszcze nie piliście! Generacja A2 o obniżonej alergenności
Mleko? O nie, muszę podziękować, jestem alergikiem. Być może już niebawem nie trzeba będzie odmawiać, ponieważ nowym trendem na rynku staje się mleko dla...
Zmiana stawki VAT z 5 na 0 procent nie tylko na chleb i warzywa od 1 lutego 2022
Wraz z 1 lutego ustawa o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług wchodzi w życie. VAT na żywność zostaje obniżony z 5 do 0 procent. Kolejne rozwiązania i...
To od rolnika dostaniesz za darmo: kogut, owcza wełna, siano, nawóz i opony
Ja nie potrzebuję, to może komuś innemu się przyda? Ogłoszeń w kategorii "oddam za darmo" znajdziemy w internecie całkiem sporo. Są tu żywe zwierzęta lub...
Tona pszenicy warta tydzień w Łebie. Co można kupić za tonę zboża? Przeliczamy
Płacić za coś jak za zboże - to powiedzenie nabrało jakże realnego wymiaru, gdy w ubiegłym roku ceny m.in. pszenicy poszybowały w górę. I na tym szczycie...
Marzysz, by zamieszkać na odludziu? Tu na km2 przypada najmniej mieszkańców
Szukasz niemal bezludnych miejsc w Polsce? Brak ruchliwych dróg, hałaśliwych sąsiadów, tylko natura, spokój i ty. Dla tych, którzy poszukują takiej przestrzeni,...
Dodatek osłonowy 2022. Jakie są stawki i gdzie złożyć wniosek?
W Dzienniku Ustaw 3 stycznia 2022 r. opublikowano Ustawę o dodatku osłonowym. Komu przysługuje? Ile pieniędzy wsparcia można dostać i wreszcie - gdzie złożyć...
Hektar ziemi wart tyle, co 9 wycieczek na Zanzibar. To kupisz za równowartość pola
Według danych GUS średnia wartość hektara gruntów z gospodarstwa rolnego w Polsce to 47,5 tys. złotych (na podstawie danych ARiMR i GUS za II kwartał 2021 r.)....
Zerowy VAT na żywność. Dr Faliński: Generalnie Polacy nie odczują tej zmiany
Przed nami wdrożenie Tarczy antyinflacyjnej 2.0 , a wraz z nią obniżka stawki podatku VAT na żywność z 5 do 0 procent. Zgodnie z zapowiedzią premiera zmiana ma...