Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
486 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Ręce przy sobie! Tego nie wolno robić w parku narodowym
Niezależnie od pory roku polskie krajobrazy i przyroda potrafią zachwycać, ale to właśnie latem najchętniej wędrujemy. Na trasie wycieczek albo ich bezpośrednim...
Ile kosztuje mleko prosto od krowy, karmionej drogim zbożem? Poznaj ceny u rolników
Ile kosztuje mleko, takie prosto od krowy? Podniebieniu przyzwyczajonemu do mleka z marketu może nie smakować, jednak dla tych, którzy się na takim mleku...
Porządkujemy informacje o wsparciu. Kiedy, ile i komu za sprzedane zboże?
Postanowiliśmy zebrać aktualne informacje o dopłatach do zbóż, m.in. pszenicy, kukurydzy czy rzepaku. Jeden nabór trwa, kolejny jeszcze się nie zaczął, a wciąż...
Tyle możesz w ciągu roku zaoszczędzić na wodzie. Proste i skuteczne sposoby
Podpowiadamy, jak oszczędzać wodę w domu i ogrodzie podczas codziennego użytku. W czasach, gdy koszty życia rosną, w domowym budżecie liczy się każda złotówka,...
Ile kosztuje zdjęcie z dziećmi? Rodzinna sesja zdjęciowa to cenna pamiątka
Zaaranżowane rustykalne, bajkowe lub pałacowe studio, jednobarwne tło, a może sesja plenerowa? Wspólne rodzinne zdjęcie wykonane przez profesjonalistę jest...
W co zainwestować 1000 zł? Tak Polacy z 20 zł robią 500, czasem ryzykując
W co warto inwestować w 2023? Nawet niewielkie oszczędności jak np. 1000 zł staramy się pomnażać różnymi metodami - często ryzykownymi i licząc na łut...
Kto do oberka? Będą dofinansowania do organizacji wiejskiej potańcówki
Tradycja wiejskiej potańcówki jest długa i nieco zapomniana, choć współcześnie próbuje się odtwarzać ją w dużych miastach, są organizowane nawet w Warszawie....
W ten sposób zakupy zrobisz nawet 70 proc. taniej. Są sposoby lepsze niż promocja 1+1
Klienci zastanawiają się, jak oszczędzać na jedzeniu, jak kupować żywność taniej podczas codziennych sprawunków. Metod na to, by wydawać mniej, szukają nie...
Siatka na kreta to tylko jedna z opcji. Dzięki tym sposobom zapomnisz o kopcach
Siatka na krety, odstraszacze czy inne sposoby, jak pozbyć się kreta są pilnie poszukiwane już od wiosny. Nowe kretowiska na działkach, polach uprawnych i w...
Kosa w dłoń i na pole, czyli sianokosy. Czasy dziadków i wnuków dzieli przepaść
Kosa, lniana koszula i ręce gotowe do pracy — tak przed wojną i jeszcze po niej wyglądały sianokosy. W latach 70. przybywało sprzętu, postępowała mechanizacja...