Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
669 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.

Czy zdrowe produkty mogą szkodzić? Po to jedzenie nie sięgaj za często
Zdrowe produkty maja już swoje miejsce praktycznie w każdym sklepie. Na półce można jednak znaleźć wiele artykułów, które wcale nie są tak korzystne dla...

Najlepsze afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn. Te naturalne produkty zwiększają libido!
Afrodyzjaki to produkty, które podnoszą libido i poprawiają życie seksualne. Najlepszy wybór stanowią te naturalne, które są nie tylko skuteczne, ale też...

Od czego uzależnieni są Polacy? Znamy wyniki Ogólnopolskiego Badania Nałogów
Uzależnienie to problem wielu z nas. Nawet, jeśli jest to pozornie nieszkodliwy wewnętrzny przymus pracy czy sięganie po środki przeciwbólowe, nie pozostaje bez...

„Grzyb zombie” z serialu „The Last of Us” to tak naprawdę lek na raka
Grzyb, który zamienia ludzi w zombie w serialu „The Last of Us”, istnieje w naturze i stanowi źródło nowo badanych leków m.in. na raka. To kordyceps lub inaczej...

Paznokcie hybrydowe zwiększają ryzyko rozwoju raka skóry. Sprawdź lepszą alternatywę
Paznokcie hybrydowe to manicure uzyskany za pomocą lakieru utrwalanego lampą UV lub typu LED. Ten zabieg bije rekordy popularności, bo jego efekty utrzymują się...

Test combo można już wykonać w części przychodni POZ. Badanie wykryje rodzaj wirusa
Testy combo czy inaczej „trzy w jednym” pozwalają wykryć, czy przyczyną wystąpienia objawów infekcji jest koronawirus, wirus grypy czy RSV. Można już wykonać je...

Kiedy pić siemię lniane? Działanie zależy od pory dnia! Zobacz zalecenia i przepis
Właściwości siemienia lnianego sprawiają, że chętnie sięgamy po nie jak po naturalny suplement diety. Zalecany sposób spożywania tych nasion to tzw. żel lub...

Infekcje bakteryjne przy COVID-19 są rzadkie, ale antybiotykoterapia wciąż częsta
Nadużywanie antybiotyków to rosnący problem. Nie tylko szkodzi chorym, ale też naraża ich na śmiertelne infekcje szczepami superbakterii, które uodporniły się...

Czym jest „ciałopozytywność”? O granicach samoakceptacji opowiada psychodietetyk
„Ciałopozytywność” to coś więcej niż tylko brak samokrytyki i pogodzenie się z nadmierną wagą czy defektami sylwetki. Jakie są granice samoakceptacji i czy na...

Szczepionka na RSV w 3. fazie badań klinicznych. Wykazuje dużą skuteczność
Moderna ogłosiła, że opracowywana przez nią szczepionka przeciwko RSV spełniła wymogi dotyczące skuteczności w trzeciej fazie badań klinicznych. Preparat...