Składniki jakie będą nam potrzebne:
- 4 jajka,
- 20 dkg cukru (pudru),
- cukier waniliowy,
- 0,5 kg sera mascarpone (ewentualnie 40 dkg sera śmietankowego + 10 dkg masła),
- ok. 3 filiżanki bardzo mocno zaparzonej kawy
- 2 kieliszki amaretto (koniaku, spirytusu itp.),
- twarde podłużne biszkopty,
- kakao.
Sposób przyrządzenia:
Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła. W międzyczasie ucieramy żółtka z połową cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru. A jeśli nie, to bierzemy się za ubijanie. Dobrze ubite białka to połowa sukcesu.
Teraz delikatnie mieszamy masę serową z białkami. Dno szklanego naczynia (ok. 20x40 cm) wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie zwilżonych kawą. Nakładamy połowę serowej masy, posypujemy kakao przez sitko i znów kolejna warstwa biszkoptów, masa i posypujemy kakao. Ja na górę ścieram jeszcze białą czekoladę, co by było ładniej, ale niekoniecznie. Wsadzamy najlepiej zakryte tiramisu do lodówki (trochę ją podkręcamy) i, niestety, czekamy parę godzin.
Uwagi:
Pamiętajmy aby biszkoptów nie maczać zbyt mocno w kawie. Mają lekko dotknąć jej. Jeśli za bardzo nasączymy kawą to nam ciasto padnie...
Życzę smacznego.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?