Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dzikie owoce późnego lata. Są najzdrowsze i najlepsze na przetwory. Tak działa na rokitnik, dereń, tarnina i wiele innych!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Dzikie owoce dojrzewają już na drzewach i krzewach w lasach, na łąkach czy przydomowych ogrodach. Są dużo zdrowsze niż gatunki handlowe, zwłaszcza, że obfitują w unikatowe związki. To idealne surowce na przetwory w słoikach, soki i nalewki. Zobacz, dlaczego warto jeść rokitnik, dereń, tarninę, berberys, dziką różę czy głóg. Poznaj właściwości najlepszych dzikich owoców i sprawdź, kiedy jest na nie sezon.

Spis treści

Te dzikie owoce występują jesienią. Które warto zbierać?

Jadalne dzikie owoce można spotkać w lasach, na łąkach, nieużytkach, zdziczałych sadach i ogrodach. Do zbierania nadają się tylko te rosnąca z dala od dróg i zakładów przemysłowych.

Dzikie owoce europejskie
Dzikie owoce to smaczny i wartościowy surowiec do przygotowania domowych przetworów. Zobacz w galerii, jakie właściwości zdrowotne mają najpopularniejsze owoce z lasu i łąki. 123RF

Do najpopularniejszych owoców dostępnych późnym latem i jesienią, przeważnie od sierpnia-września do października, należą:

  • dereń właściwy, inaczej jadalny (Cornus mas) – czas zbioru to sierpień-październik,
  • śliwa tarnina (Prunus spinosa) – zbiór od października do grudnia,
  • rokitnik zwyczajny (Hipophae rhamnoides) – sezon trwa od września do połowy października,
  • pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) – zbiór to okres wrzesień-październik,
  • róża, m.in. psia (Rosa canina), pomarszczona (R. rugosa), francuska (R. gallica) i stulistna (R. centifolia) – owoce zbiera się od sierpnia do listopada,
  • głóg jednoszyjkowy (Crategus monogyna) i dwuszyjkowy (C. laevigata) – zbiór: wrzesień-październik,
  • jarząb pospolity czyli jarzębina (Sorbus aucuparia) – czas na zbiory to sierpień-wrzesień do października,
  • berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) – owoce zbierane są w sierpniu i wrześniu, zanim całkiem dojrzeją,
  • kalina koralowa (Viburnum opulus) i śliwolistna (V. prunifolium) – jest zbierana od sierpnia do września-października,
  • bez czarny (Sambucus nigra) – owocuje już latem, ale te wciąż wiszące na drzewie można zbierać po przymrozku.

Sprawdź koniecznie:

Niektóre popularne owoce, jak np. tworzone przez kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanus) nie są wprawdzie jadalne, ale przyrządza się z nich preparaty stosowane głównie zewnętrznie. Inne mogą być spożywane wyłącznie po odpowiedniej obróbce, która zmniejsza w nich zawartość niekorzystnie działających związków. Mówimy wtedy, że są to możliwie toksyczne owoce jadalne.

Czytaj także: Z tych koralików zrobisz tanie kosmetyki. Wyprasują zmarszczki, zmniejszą worki pod oczami

Przetwory z nietypowych jesiennych owoców mają nie tylko oryginalny smak, ale też cenne właściwości prozdrowotne i lecznicze.

Dowiedz się więcej na temat:

Jakich owoców nie zbierać?

Dzikie owoce jadalne można pomylić z niejadalnymi i bardzo toksycznymi. Niech nie zmyli nas ich zastosowanie lecznicze, w którym mogę wymagać specjalnego przygotowania i dawkowania. Należą do nich m.in.:

  • karząb pospolity, czyli jarzębina (Sorbus aucuparia),
  • kalina koralowa (Viburnum opulus),
  • dziki bez czarny (Sambucus nigra),
  • jałowiec pospolity (Juniperus communis),
  • pokrzyk wilcza jagoda (Atropa belladonna),
  • kruszyna pospolita lub szakłak kruszyna (Rhamnus fragula),
  • psianka (Solanum) słodkogórz (S. dulcamara), psianka czarna (S. nigrum) i psianka paprykowata (S. pseudoapsicum),
  • ostrokrzew kolczasty (Ilex aqiufolium),
  • cis pospolity (Taxus baccata),
  • wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum),
  • czerniec gronkowy (Actea spicata),
  • kasztanowiec pospolity (Aesculus hippocastanum).

Zdjęcia tych roślin znajdziesz w artykule: Wyglądają apetycznie, ale mogą zabić! Tak rozpoznasz dzikie owoce, które są trujące lub szkodliwe.

Źródła:
  • „Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować”, Magdalena Gorzkowska, Wyd. BOSZ;
  • „Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa”, red. Halina Strzelecka i Józef Kowalski, Wydawnictwo Naukowe PWN;
  • „Wszystko o ziołach”, Ursel Buehring, Świat Książki;
  • „Apteka w polu i w ogrodzie”, Teresa Lewkowicz-Mosiej, Prószyński i S-ka;
  • „Lecznicze dary natury. 200 uzdrawiających ziół”, Wyd. Reader’s Digest;
  • „100 roślin w twojej kuchni”, Maria Szustakowska-Chojnacka, PZWL;
  • „Rośliny trujące, zwierzęta jadowite”, Danuta Prokopowicz, Wyd. „Ekonomia i Środowisko”;
  • Kalina – Viburnum, dr Henryk Różański, Medycyna dawna i współczesna
  • Functional properties of Cornelian cherry (Cornus mas L.): a comprehensive review, European Food Research and Technology

Sprawdź, jakie trujące owoce rosną w lesie i ogrodzie – zobacz ich zdjęcia.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dzikie owoce późnego lata. Są najzdrowsze i najlepsze na przetwory. Tak działa na rokitnik, dereń, tarnina i wiele innych! - Strona Zdrowia

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto