Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gęsina na świętego Marcina, a może też na Święto Niepodległości?

Redakcja
Po takim podaniu gęsiny przez Pana Sławomira Chatysa, co można jeszcze rzec? Nic, tylko - palce lizać.
Po takim podaniu gęsiny przez Pana Sławomira Chatysa, co można jeszcze rzec? Nic, tylko - palce lizać. Bartłomiej Kowalewski
Przywróćmy dawny zwyczaj podawania gęsiny w dniu świętego Marcina oraz obchodów Święta Niepodległości, przypadającego własnie w tym dniu. Tradycja podawania gęsiny sięga daleko wstecz naszej pogmatwanej historii.

W lecie, będąc na charytatywnym rajdzie Złombol Katowice - Loch Ness w Szkocji, w ich stolicy Edynburgu usłyszałem od moich przyjaciół, że Polska to dziwny kraj. "Z jednej strony kultywujecie porażki narodowe, martyrologię bohaterów przegranych wojen. Z drugiej nieśmiało fetujecie wielkie zwycięstwa w licznych bitwach Europy".

Popijając ich szkocką whisky, którą się chełpią na cały świat, słuchałem dalej tego wywodu.

"Jesteście wielkim krajem i powinno was stać na coś wyjątkowego. W USA na święto Dziękczynienia serwują indyka, a wy co?" No powiem szczerze, że zrobiło mi się głupio i tak naprawdę nie za bardzo wiedziałem co im odpowiedzieć. Wróciłem do kraju i zapomniałem o sprawie.

Wspomnienie tej rozmowy wróciło własnie przed kilku dniami. Przeglądając wszechobecną sieć internetu natknąłem się na artykuły związane z hasłem:
"Gęsina na świętego Marcina" i pomyślałem: to jest to!

Przejrzałem mnóstwo artykułów i stron. Zainteresowałem się szczególnie tym gesina.pl. Dotarłem do wiadomości, że jedna z kieleckich restauracji bierze udział w tym przedsięwzięciu i postanowiłem to sprawdzić.

Po przekroczeniu progu znalazłem się w lokalu bardzo podobnym, jak ten w Szkocji. Natychmiast wróciły tamte chwile i głębokie postanowienie, że warto by
hasło: "Gęsina na świętego Marcina" rozszerzyć na "Gęsina na świętego Marcina w Święto Niepodległości". Po rozmowie z managerem restauracji, właścicielem lokalu oraz Sławomirem Chatysem, mistrzem aranżacji i podania potraw, nabrałem jeszcze większego przekonania, że w perspektywie kilku lat gęsina znów wróci do łask i zakróluje na naszych stołach.

O kieleckich tradycjach napisała moja koleżanka tu http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111109/JEDZENIEIZABAWA0101/224451004. A restaurację można podawać za wzór dobrego smaku, atmosfery i przemiłej obsługi. W dzisiejszym dniu podawana będzie szczególnie gęsina z niespodzianką, tak zapewniał szef, zobaczymy czy dotrzyma słowa?

Do Wiadomości24 możesz dodać własny tekst, wideo lub zdjęcia. Tylko tu przeczyta Cię milion.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto