W skrócie
Hummus - co to właściwie jest jest?
Hummus jest coraz bardziej popularny w Polsce. Pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini najchętniej stosowana jest w kuchni krajów Dalekiego Wschodu. Od dawna trwa spór czy hummus przynależy do kuchni arabskiej, czy do kuchni żydowskiej. Rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz migracje ludzi rozpowszechniły przepis na hummus w Europie i w Stanach Zjednoczonych.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki hummusu
Właściwości i wartości zdrowotne hummusu
Hummus jest niezwykle zdrową przekąską. Bazą jest ciecierzyca, która jest świetnym źródłem białka oraz błonnika. Ciecierzyca wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Dzięki ciecierzycy hummus jest bogaty w witaminy A, C, E i z grupy B. Ciecierzyca dostarcza też licznych minerałów, między innymi:
- potasu,
- żelaza,
- miedzi,
- cynku,
- wapnia,
- i magnezu.
Podstawowy przepis na hummus zawiera też w składzie czosnek. Warzywo jest naturalnym antybiotykiem i ma działanie bakteriobójcze. Dzięki temu pasta hummus ma jeszcze silniejsze działanie prozdrowotne.
Hummus - z czym go jeść?
Najczęściej podaje się kanapki z hummusem. Można też przygotowywać przekąskę dietetyczną, serwując hummus klasyczny z kawałkami warzyw. Świetnie sprawdzają się pokrojone w słupki:
- marchewki,
- korzeń pietruszki
- i seler naciowy.
W wersji na bogato polecamy posmarować hummusem tortillę lub chlebek pita i faszerować środek świeżymi warzywami.
Hummus — przepisy na domowe pasty
Przepis na klasyczny hummus jest banalnie prosty. Można traktować go jako bazę i dodawać różne dodatki. Szczególnie polecamy:
- hummus z suszonymi pomidorami,
- hummus z soczewicy,
- hummus z papryką,
- hummus z bobu,
- hummus z buraka,
- hummus z dyni,
- a nawet z dodatkiem awokado.
Hummus — przepis na idealne danie

Czas przygotowania około 10-8 minut (5 minut przygotowanie składników + 3 minuty blendowanie)
Porcja dla 3-4 osób
Składniki:
- 170 g ciecierzycy z puszki gotowanej na parze
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 szklanki zimnej wody (około 50 ml)
Do podania:
- Oliwa z oliwek do podania
- Opcjonalnie świeża natka pietruszki, bazylia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę, czosnek, pastę sezamową i sok z cytryny należy umieścić w blenderze.
- Po 1 minucie miksowania należy dodać sól, wędzoną słodką paprykę i dolać powoli wodę.
- Całość miksujemy przez 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Hummus należy przełożyć do miski.
- Na wierzchu można zrobić wgłębienie i udekorować kilkoma sztukami ciecierzycy.
- Hummus można polać oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.
- Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kilka listków bazylii.
- Gotowy hummus można podawać do warzyw, tortilli lub krakersów.
Pij zdrowe koktaile
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie