
Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPolska
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Zajmuję się tematyką kulinarną. Lubię odkrywać historie związane z gotowaniem oraz wątki związane z jedzeniem w popkulturze. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek.

Schab pieczony z jałowcem od Joanny Brodzik, idealny przepis na Dzień Matki 2022. Schab tradycyjnie odcinany jak u mamy i babci
Joanna Brodzik to znana aktorka, a także autorka książki kucharskiej „Umami. Opowieści i przepisy”. Na jej kartach dzieli się historią swojej rodziny i...

Obiad za 6 złotych jest hitem TikToka. Zobacz przepis na danie z pięciu prostych składników
Tiktokerka Paula Bonowicz–Golec z kanału Wszamto znana jest z prezentowania w sieci atrakcyjnie wyglądających dań. Dzieli się m.in. przepisami na tanie potrawy,...

Jak wybrać zdrowe lody? Jakie składniki lodów są szkodliwe? Podpowiedzi od Katarzyny Bosackiej i dietetyczki Marty Adamiuk
Robi się coraz cieplej i sezon na lody się rozkręca. Już wkrótce będzie można cieszyć się smakiem ulubionej porcji kremowych słodkości w czasie upałów....

Jak pozbyć się muszek owocówek z domu? Te sposoby na muszki są niezawodne
Muszki owocówki potrafią być utrapieniem w kuchni. Bywa, że te niewielkie owady pojawiają się chmarami w pobliżu dojrzałych lub gnijących owoców, warzyw lub...

Oto najpiękniejsze restauracje i kawiarnie w Polsce. Pośród nich najładniejsza restauracja świata. Zobacz zdjęcia
Wyjątkowe menu, niezwykły klimat, a także nietuzinkowe wnętrza. Idąc do restauracji zwracamy uwagę nie tylko na potrawy, które mają nacieszyć nasze...

Sklepik samoobsługowy w Wyższej Szkole Bankowej w Warszawie stawia na uczciwość klientów. Tu nikt nie sprawdza, czy zapłaciłeś za towar
Maciej Kawecki, ekspert zajmujący się na co dzień tematyką popularnonaukową, w szczególności technologią, w jednym z ostatnich wpisów na swoim Facebooku...

Najdziwniejsze lody w Polsce? Majonezowe, ze szpinakiem i prosecco. Te lodziarnie stawiają na nietypowe i oryginalne smaki
Co powiecie na lody o smaku suszonej śliwki, piwa albo szpinaku? Z kolei Magda Gessler w swojej lodziarni proponuje prosecco albo czarny sezam. Konkurencja na...

Smaki dzieciństwa z lat 90. Bransoletki z cukierków, krówki ciągutki i gumy kulki, czyli niezapomniane słodycze z młodości
Guma balonowa na metry, lentilki na wagę, żelki w kształcie koników morskich czy gumy kulki - te słodycze z sentymentem wspominają osoby, których dzieciństwo...

Kuloodporna kawa z masłem, najdroższa na świecie i z kolendrą. Jaką kawę pija się w różnych zakątkach globu?
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy...

Szparagi są najlepsze - uważa Robert Makłowicz. Sposoby i przepisy na szparagi od mistrzów kuchni. Jak je gotować? Które wybrać?
Szparagi to prawdziwy hit wiosny. Istnieje na nie wiele sposobów. Warto zrobić szparagi z piekarnika, patelni i z grilla. Swoich zwolenników mają zarówno...
Najpopularniejsze