Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPolska
328 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Zajmuję się tematyką kulinarną. Lubię odkrywać historie związane z gotowaniem oraz wątki związane z jedzeniem w popkulturze. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek.

Patrz na dolne półki. Jak oszczędzić na kupowaniu jedzenia podczas inflacji?
Wzrost cen żywności daje się wielu osobom we znaki. Dodatkowo braki produktów przez zatrzymane łańcuchy dostaw i susze sprawiają, że jedzenie jest i będzie...

Mleko w szkole i z dostawą do domu. Zobacz archiwalne zdjęcia z okresu PRL-u
W czasach PRL-u, jednym z produktów żywnościowych najchętniej promowanych wśród obywateli było mleko. W czasach zapaści gospodarczej i w stanie wojennym...

Gdzie na grzyby w Polsce? Sprawdź mapę grzybów online 2022. Sprawdź regiony, w których można je znaleźć
W polskich lasach można już znaleźć grzyby, chociaż główny sezon jeszcze nie ruszył. Zastanawiasz się, gdzie ich szukać? Pomocna może okazać się mapa grzybów...

Ostrzeżenie GIS. Uwaga, ciała obce w soku jabłkowym dla dzieci! Nie pijcie tego! Lista szkodliwych produktów wycofanych ze sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega klientów popularnych dyskontów spożywczych przed toksyczną i niebezpieczną żywnością. Wskazane produkty powinny być...

Jak zrobić jagodzianki metodą na miseczkę albo z zasmażką? Oto triki i sposoby mistrzów wypieków na idealne bułki z jagodami
Jagodzianki mają teraz swój czas. Po upragnione bułki z jagodami ustawiają się długie kolejki, a ich wysokie ceny czasem mogą zaskoczyć. Wielu blogerów...

Dzień Arbuza 2022. Wyjątkowy przepis na grillowanego arbuza. Daj się zaskoczyć!
W kalendarzu świąt nietypowych 3 sierpnia przypada Dzień Arbuza. Ten uniwersalny owoc nazywany jest również kawonem. Z arbuza standardowo przygotowuje się...

Oto najczęstsze błędy popełniane w kuchni. To niehigieniczne! Sprawdź, czy tak nie robisz
Pasjonaci gotowania często kierują się nawykami wyniesionymi z domu. Wiele z zachowań w kuchni wynosimy z programów kulinarnych. Niemieccy naukowcy zbadali, jak...

Dzień Arbuza! Jak wybrać najlepszego arbuza - słodkiego i dojrzałego? Znamy pewien sposób! Sprawdź, czy można jeść pestki z arbuza
Arbuz jest doskonałym wyborem na upalne dni. Przede wszystkim dlatego, że jest soczysty i niskokaloryczny. Najczęściej w sklepach spotykamy arbuzy o jasnej lub...

Zupa plujka, gołębie i żołędzie. Kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim. Co jedli powstańcy?
Powstanie Warszawskie rozpoczęło się 1 sierpnia i trwało przez 63 dni. Młodzi warszawiacy chcieli odzyskać wolność. Niestety przez większość dni powstańcy nie...

Zupa plujka, gołębie i żołędzie. Kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim. Co jedli powstańcy?
Powstanie Warszawskie rozpoczęło się 1 sierpnia i trwało przez 63 dni. Młodzi warszawiacy chcieli odzyskać wolność. Niestety przez większość dni powstańcy nie...