
Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPolska
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Zajmuję się tematyką kulinarną. Lubię odkrywać historie związane z gotowaniem oraz wątki związane z jedzeniem w popkulturze. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek.

Oto najpiękniejsze restauracje i kawiarnie w Polsce. Pośród nich najładniejsza restauracja świata. Zobacz zdjęcia
Wyjątkowe menu, niezwykły klimat, a także nietuzinkowe wnętrza. Idąc do restauracji zwracamy uwagę nie tylko na potrawy, które mają nacieszyć nasze...

Sklepik samoobsługowy w Wyższej Szkole Bankowej w Warszawie stawia na uczciwość klientów. Tu nikt nie sprawdza, czy zapłaciłeś za towar
Maciej Kawecki, ekspert zajmujący się na co dzień tematyką popularnonaukową, w szczególności technologią, w jednym z ostatnich wpisów na swoim Facebooku...

Najdziwniejsze lody w Polsce? Majonezowe, ze szpinakiem i prosecco. Te lodziarnie stawiają na nietypowe i oryginalne smaki
Co powiecie na lody o smaku suszonej śliwki, piwa albo szpinaku? Z kolei Magda Gessler w swojej lodziarni proponuje prosecco albo czarny sezam. Konkurencja na...

Smaki dzieciństwa z lat 90. Bransoletki z cukierków, krówki ciągutki i gumy kulki, czyli niezapomniane słodycze z młodości
Guma balonowa na metry, lentilki na wagę, żelki w kształcie koników morskich czy gumy kulki - te słodycze z sentymentem wspominają osoby, których dzieciństwo...

Kuloodporna kawa z masłem, najdroższa na świecie i z kolendrą. Jaką kawę pija się w różnych zakątkach globu?
Kawa z ziaren przetrawionych przez słonie, z dodatkiem masła i oleju kokosowego albo z sokiem z cytryny. Filiżanka małej czarnej to dla wielu z nas obowiązkowy...

Szparagi są najlepsze - uważa Robert Makłowicz. Sposoby i przepisy na szparagi od mistrzów kuchni. Jak je gotować? Które wybrać?
Szparagi to prawdziwy hit wiosny. Istnieje na nie wiele sposobów. Warto zrobić szparagi z piekarnika, patelni i z grilla. Swoich zwolenników mają zarówno...

Mniszek lekarski, akacja i rumianek, czyli kwiaty jadalne, które możesz użyć w kuchni. Zobacz przepisy
Jadalne kwiaty to często bardzo intrygujący element dekoracyjny dania. Nierzadko wykorzystywany jest do dekoracji tortów, ale nie tylko. Wiosną oraz latem warto...

Frappé, które smakuje jak z najlepszej kawiarni. Jak zrobić kawę mrożoną? Poznaj prosty przepis
Kawa mrożona to napój dla wszystkich osób lubiących napoje mleczne. Wystarczy mieć w domu cztery podstawowe składniki i Kawa mrożona przynosi ukojenie w upalne...

Jak pozbyć się moli spożywczych? Najlepsze domowe sposoby i triki na namolne mole w kuchni. Jakie zioła je odstraszają?
Mole spożywcze mogą być utrapieniem w kuchni, nawet jeśli jest ona świetnie zorganizowana i czysta. Przybierają one formę szarych motyli lub białych robaków,...

Bazyliszka, boska królowa przypraw. Sprawdź przepis na pesto z bazylii oraz właściwości i zastosowanie zioła
Bazylia, zwana też bazyliszką, bazylkiem ogrodowym albo bazylią wonną, to zioło najczęściej dodawane do pomidorów, makaronu i dań kuchni włoskiej. W dawnych...
Najpopularniejsze