Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
461 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Pomysł na obiad z kurczakiem. Sprawdzone przepisy na domowy posiłek
Obiad z kurczakiem nie musi być czasochłonny ani wymagać użycia skomplikowanych składników. Soczyste mięso kurczaka można uzyskać przez marynowanie w maślance,...

Jak zrobić pampuchy? Łatwy przepis na kluski na parze
Pampuchy to tradycyjny dodatek do obiadu lub kolacji. Można też podać je na podwieczorek z sosem waniliowym lub z sezonowymi owocami. Łatwe w przygotowaniu...

Sałatki na imprezę, które zachwycą gości. TOP 12 przepisów na karnawał
Proste i szybkie sałatki na imprezę znakomicie nadają się na rozpoczęcie domówki albo jako element szwedzkiego stołu. W PRL-u modne było przygotowywanie zimnego...

Pączki od Magdy Gessler droższe niż rok temu. Zapłacimy u niej od 15 złotych
Magda Gessler, najsłynniejsza restauratorka w Polsce, również w tym roku przoduje pod względem ceny słodkości. Sama twierdzi, że stawia na jakość produktów,...

Rurki z kremem. Przepis na kruchy deser z bitą śmietaną. Idealne na karnawał
Rurki z kremem kojarzą się z wychodzeniem do cukierni w dzieciństwie albo z jedzeniem ich nad morzem zamiast klasycznych gofrów. Przepis na ten deser jest...

Wyborne pączki według Ochorowicz-Monatowej. Przepis sprzed 100 lat
Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku,...

Jaka kukurydza nadaje się na domowy popcorn? Dzień Popcornu 2023
Dzień Popcornu 2023 - według kalendarza świąt nietypowych - przypada 19 stycznia. Ta popularna, najczęściej słona przekąska towarzyszy nam na co dzień,...

Konfitura z czerwonej cebuli do słoika. Przepis na dodatek do soczystych burgerów
Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli to przysmak, który wzbogaci smakiem kanapki i domowe burgery. Taki dżem z cebuli przydaje się także do dań...

Meduza, zimne nóżki i śledzik. Wspominamy zagrychę z PRL-u
Szczególną rolę jedzeniu „pod wódeczkę” nadano w okresie PRL-u. Zagrycha w postaci zimnych nóżek czy śledzika wiodła prym podczas spotkań rodzinnych i...

Sos cebulowy na ciepło. Przepis na intensywny w smaku dodatek do mięsa i podrobów
Sos cebulowy to wyrazisty w smaku dodatek do pieczonego mięsa, frytek lub pieczonych ziemniaków. Można doprawić nim ugotowaną kaszę lub podać razem ze zrazami...