Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPolska
337 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Zajmuję się tematyką kulinarną. Lubię odkrywać historie związane z gotowaniem oraz wątki związane z jedzeniem w popkulturze. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek.

Jak zrobić grzyby w occie? Sprawdź grzyby kiszone. Oto smaczna zalewa do grzybów. Jeden składnik zmienia smak
Gdy sezon na zbieranie grzybów trwa w najlepsze, warto pomyśleć nad sposobem ich przetworzenia. Jednym z przysmaków na jesień są grzybki marynowane. Zobacz, jak...

Ostrzeżenie GIS. Znane lody wycofane ze sklepów. Nie jedzcie tego! Lista szkodliwych produktów
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega klientów popularnych dyskontów spożywczych przed toksyczną i niebezpieczną żywnością. Wskazane produkty powinny być...

Sposób na gnocchi z ziemniaków. Tradycyjny przepis na włoskie danie. Te składniki możesz mieć w kuchni
Na całym świecie ziemniaki są podstawowym warzywem wykorzystywanym w kuchni. Poza smażeniem i pieczeniem najczęściej są gotowane. Włosi robią z ziemniaków...

Obiady za 5 złotych. Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, „królowej obiadów”, mają 160 lat
Można powiedzieć, że była taką XIX-wieczną Magdą Gessler. Książka „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, wydane nakładem własnym, to źródło...

Ryby z rtęcią i toksynami. Te gatunki mogą zaszkodzić. Jak wybierać ryby?
Ryby w diecie od dłuższego czasu wzbudzają kontrowersje. Dietetycy podkreślają, że są one bogatym źródłem białka i kwasów omega-3, a ekolodzy zwracają uwagę na...

Konfitura malinowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Oto przepis na tradycyjne przetwory z malin
Lucyna Ćwierczakiewiczowa przez dekady inspirowała gospodynie domowe do gotowania tradycyjnych dań. Warto wiedzieć, że korzystała z produktów sezonowych, a jej...

Gdzie na grzyby w Polsce? Sprawdź mapę grzybów online 2022. Poznaj regiony, w których można je znaleźć
W polskich lasach można już znaleźć grzyby, chociaż główny sezon przypada na koniec sierpnia i wrzesień. Zastanawiasz się, gdzie ich szukać? Pomocna może okazać...

Te produkty nie przetrwały PRL-u. Co jadało i piło pokolenie naszych mam i babć? Zobacz zdjęcia, które wywołują wspomnienia
Wiele produktów spożywczych powstało w PRL-u i przez dekady karmili się nimi Polacy. Część przetrwała, ale po niektórych pozostało tylko wspomnienie. Może nikt...

Jak wyglądała kuchnia w PRL-u? Talerze z Włocławka, prodiż i boazeria to nie wszystko. Zobacz wnętrza kuchni jak u mamy i babci
W czasach PRL-u większość obywateli cieszyła się z przydziału mieszkania w bloku. Nawet gdy było z tak zwaną „ślepą kuchnią”, czyli bez dostępu do światła...

Meduza, zimne nóżki i śledzik. Jak wyglądała zagrycha w PRL-u?
Według kalendarza świąt nietypowych 16 sierpnia przypada Dzień Zagrychy. Szczególną rolę jedzeniu „pod wódeczkę” nadano w czasie PRL-u. Tajni funkcjonariusze...