Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
461 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Pomysł na obiad z kurczakiem. Sprawdzone przepisy na domowy posiłek
Obiad z kurczakiem nie musi być czasochłonny ani wymagać użycia skomplikowanych składników. Soczyste mięso kurczaka można uzyskać przez marynowanie w maślance,...

Jak zrobić pampuchy? Łatwy przepis na kluski na parze
Pampuchy to tradycyjny dodatek do obiadu lub kolacji. Można też podać je na podwieczorek z sosem waniliowym lub z sezonowymi owocami. Łatwe w przygotowaniu...

Sałatki na imprezę, które zachwycą gości. TOP 12 przepisów na karnawał
Proste i szybkie sałatki na imprezę znakomicie nadają się na rozpoczęcie domówki albo jako element szwedzkiego stołu. W PRL-u modne było przygotowywanie zimnego...

Pączki od Magdy Gessler droższe niż rok temu. Zapłacimy u niej od 15 złotych
Magda Gessler, najsłynniejsza restauratorka w Polsce, również w tym roku przoduje pod względem ceny słodkości. Sama twierdzi, że stawia na jakość produktów,...

Rurki z kremem. Przepis na kruchy deser z bitą śmietaną. Idealne na karnawał
Rurki z kremem kojarzą się z wychodzeniem do cukierni w dzieciństwie albo z jedzeniem ich nad morzem zamiast klasycznych gofrów. Przepis na ten deser jest...

Wyborne pączki według Ochorowicz-Monatowej. Przepis sprzed 100 lat
Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku,...

Jaka kukurydza nadaje się na domowy popcorn? Dzień Popcornu 2023
Dzień Popcornu 2023 - według kalendarza świąt nietypowych - przypada 19 stycznia. Ta popularna, najczęściej słona przekąska towarzyszy nam na co dzień,...

Konfitura z czerwonej cebuli do słoika. Przepis na dodatek do soczystych burgerów
Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli to przysmak, który wzbogaci smakiem kanapki i domowe burgery. Taki dżem z cebuli przydaje się także do dań...

Meduza, zimne nóżki i śledzik. Wspominamy zagrychę z PRL-u
Szczególną rolę jedzeniu „pod wódeczkę” nadano w okresie PRL-u. Zagrycha w postaci zimnych nóżek czy śledzika wiodła prym podczas spotkań rodzinnych i...

Sos cebulowy na ciepło. Przepis na intensywny w smaku dodatek do mięsa i podrobów
Sos cebulowy to wyrazisty w smaku dodatek do pieczonego mięsa, frytek lub pieczonych ziemniaków. Można doprawić nim ugotowaną kaszę lub podać razem ze zrazami...
Najpopularniejsze
FRISCO.PL LUBELLA Corn Flakes Płatki kukurydziane Pełne ziarno
Wiemy, że starasz się zdrowo odżywiać. Wiemy też, że czasem to nie takie proste... Ale to właśnie małe kroki prowadzą do wielkich zmian. Jeden z nich to wprowadzenie do diety naturalnego błonnika, który znajdziesz w naszych płatkach Lubella Corn Flakes Pełne ziarno. Genialnie proste! ...