Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe...
fot. margouillat/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT: Nie powinno łączyć się ryb morskich z surowymi warzywami krzyżowymi

Ryby morskie są znakomitym źródłem jodu, a warzywa krzyżowe (kalafior, brokuł, karczoch) zawierają składniki antyodżywcze – goitrogeny. Związki te zmniejszają wchłanianie jodu w przewodzie pokarmowym.

Należy dodać, że ilość goitrogenów można zmniejszyć gotując warzywa bez przykrywki.

Zobacz również

Piękny spektakl „Zielono mam w głowie” pokazali w Resursie Obywatelskiej [FOTO]

Piękny spektakl „Zielono mam w głowie” pokazali w Resursie Obywatelskiej [FOTO]

Odbudowane budynki na Przedzamczu w Malborku już służą muzealnikom

Odbudowane budynki na Przedzamczu w Malborku już służą muzealnikom

Polecamy

Strażak-ochotnik zmarł podczas ćwiczeń

Strażak-ochotnik zmarł podczas ćwiczeń

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Samochód wypadł z drogi i wjechał do rowu

Wypadek na zakopiance pod Krakowem. Samochód wypadł z drogi i wjechał do rowu

Piłkarki ręczne AWS Energa Szczypiorno Kalisz zmierzą się z EKS Startem Elbląg

Piłkarki ręczne AWS Energa Szczypiorno Kalisz zmierzą się z EKS Startem Elbląg