Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie...
fot. yatomo/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

MIT: Nie powinno łączyć się wina i czerwonego mięsa

Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie wołowiny) polecają lampkę czerwonego wina.

Rzeczywiście zawarte w winie garbniki mogą zmniejszać wchłanianie żelaza, którego znakomitym źródłem jest czerwone mięso. Jednak lampka wina, podana do wołowiny nie wywoła anemii z niedoboru żelaza.

Warto również dodać, że czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym.

Zobacz również

Koniec ery PRL w sercu Wrocławia: Zniknie dawna fabryka zabawek Palart

Koniec ery PRL w sercu Wrocławia: Zniknie dawna fabryka zabawek Palart

Odkryj tajemnice zrujnowanego dworu myśliwskiego w Jaskulinie

Odkryj tajemnice zrujnowanego dworu myśliwskiego w Jaskulinie

Polecamy

Przymrozki w maju? Jest ostrzeżenie IMGW dla części Wielkopolski

Przymrozki w maju? Jest ostrzeżenie IMGW dla części Wielkopolski

Obsada sędziowska na mecze 29. kolejki 3. ligi, grupa 2 [10-12 maja 2024]

Obsada sędziowska na mecze 29. kolejki 3. ligi, grupa 2 [10-12 maja 2024]

Zakład brachyterapii w sądeckim szpitalu już gotowy. Wkrótce przyjmie pacjentów

Zakład brachyterapii w sądeckim szpitalu już gotowy. Wkrótce przyjmie pacjentów