Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Legia pokonała Stal w Mielcu! Wraca do gry. Odrobiła sporo strat

Legia pokonała Stal w Mielcu! Wraca do gry. Odrobiła sporo strat

Dorohusk. To był wspaniały jubileusz. Zespół "Ale Babki z Kapelą Męską" ma już 25 lat

Dorohusk. To był wspaniały jubileusz. Zespół "Ale Babki z Kapelą Męską" ma już 25 lat

Polecamy

Pobicie przed popularną restauracją w Poznaniu. "Od słów przeszli do rękoczynów"

AKTUALIZACJA
Pobicie przed popularną restauracją w Poznaniu. "Od słów przeszli do rękoczynów"

Wyniki 19. kolejki A klasy. Zadyszka Skrwy, Start Radziejów przerwał serię porażek

Wyniki 19. kolejki A klasy. Zadyszka Skrwy, Start Radziejów przerwał serię porażek

Tygodniowy przegląd prasy w Krynicy Morskiej, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Krynicy Morskiej, (21.04-27.04.2024)