Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczne i zdrowe "Rewolucja na talerzu"

Magdalena Felska
Magdalena Felska
Magdalena Felska
"Rewolucja na talerzu" to książka kucharska stworzona na podstawie programu telewizyjnego o tym samym tytule. Pomysł jest prosty: pokazać widzom/czytelnikom, jak w ciekawy sposób urozmaicić tradycyjne dania, aby stały się zdrowe i smaczne.

Program cieszył się dużym zainteresowaniem, a i książka zajmuje wysokie miejsce w rankingach sprzedaży. Autorkami są Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska. Duet to zgrany i ciekawy, zapewniający czytelnikom ucztę wszystkich zmysłów. Rewolucja na talerzu to propozycja książkowa, którą warto mieć na swojej półce z kilku powodów.

Po pierwsze, przysmaki, które proponują autorki są naprawdę zdrowe. Autorki książki (...) dowodzą, że można jeść smacznie i bez ograniczeń, a jednocześnie dbać o linię i zdrowie. Różnice są niewielkie, dania smakowite, a efekty piorunujące, bo stosując się do ich porad, można prawie o połowę zmniejszyć kaloryczność drugiego dania ze swojskim schabowym i ziemniakami -dowiadujemy się z opisu książki, zamieszczonego na okładce. Rzeczywiście, do przyrządzenia potraw wykorzystywane są tylko pełnowartościowe produkty, takie jak: makaron z mąki durum lub żytniej, mąka pełnoziarnista. Potrawy składają się ze świeżych warzyw, chudego mięsa oraz ziół i przypraw o leczniczych właściwościach.

Autorki udowadniają swoimi przepisami, że aby utrzymać formę, nie trzeba odmawiać sobie jedzenia. Należy jednak, przede wszystkim, z głową planować swoje posiłki oraz wykorzystywać jak najwięcej świeżych produktów (a wybór mamy olbrzymi). Pomysły opierają się na różnorodnych produktach. Dzięki temu przepisy są niepowtarzalne oraz zdrowe. A różnorodność produktów sprawia, że dostarczamy organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Poza tym, co równie ważne, kulinarne propozycje autorek są niezwykle smaczne. Zasługa to między innymi ciekawych produktów oraz różnorakich przypraw, które autorki wręcz kochają. I tą miłością starają się zarazić również czytelników.

Książka przypadnie do gustu również tym osobom, które lubią tradycyjną, polską kuchnię. Wielką zaletą przepisów proponowanych przez autorki jest to, że bazują one na tradycyjnych przepisach. Poddane są one jednak różnym modyfikacjom, wykorzystując zdrowsze odpowiedniki polskiej kuchni. Znajdziemy tu zatem przepisy na różnego rodzaju gulasze, pasztety czy pieczenie, ale również przepis na zdrowy chleb na zakwasie czy pizzę.

Kolejną zaletą proponowanych przez autorki potraw jest krótki czas ich przygotowania oraz niewielki nakład pracy, którą trzeba wykonać, by na talerzu pojawiła się smaczna, zdrowa oraz pięknie wyglądająca przekąska. Oprócz tego w książce znajdziemy najważniejsze informacje na temat najważniejszych produktów spożywczych, zdrowych zamienników oraz sposobów ich przyrządzania. Książka to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy potrzebują kulinarnego natchnienia oraz dla tych, którzy pragną swoje tradycyjne potrawy nieco "odchudzić". Moim ulubionym przepisem jest pomysł na sernik, do przyrządzenia którego nie używa się mąki. Sernik pyszny, w sam raz na Wielkanoc.

Znajdź nas na Google+

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto