9 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Najlepiej jest mrozić drobne owoce. Nie wahaj się zatrzymać...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/dc/ed/5f7d8d580043a_o_large.jpg)
fot. istockphoto.com
Te produkty możesz zamrozić! Jeśli robisz zakupy na zapas, zamiast wyrzucać jedzenie, włóż je do zamrażarki
OWOCE
Najlepiej jest mrozić drobne owoce. Nie wahaj się zatrzymać na dłużej smaku lata i rób zapasy jagód, porzeczek czy malin. Owoce włóż do zamrażalnika rozłożone na tacce, a dopiero, gdy stwardnieją, przełóż je do woreczka lub pojemnika. Dzięki temu będą miały lepszą konsystencję oraz nie połączą się. Mrozić można także banany, ale warto przedtem pokroić je w plasterki. Inne owoce najlepiej mrozić zmiksowane – w tej formie będą stanowiły świetną bazę do owocowych koktajli. Pamiętaj o tym, że mrozimy jedynie dojrzałe, ale świeże owoce. W zamrażalniku przetrwają do pół roku.