10 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Czy mrozić warzywa? Oczywiście, ale z wyjątkami. Nie mrozimy...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/dc/ed/5f7d8d585404f_o_large.jpg)
fot. istockphoto.com
Te produkty możesz zamrozić! Jeśli robisz zakupy na zapas, zamiast wyrzucać jedzenie, włóż je do zamrażarki
WARZYWA
Czy mrozić warzywa? Oczywiście, ale z wyjątkami. Nie mrozimy warzyw zawierających dużo wody, np. sałaty czy ogórków. Pozostałe – jak najbardziej. Część z nich warto jednak przed mrożeniem zblanszować, czyli przelać gorącą, a potem zimną wodą, dzięki czemu nie stracą wartości odżywczych oraz smaku, zapachu i koloru. Robimy tak m.in. z selerem, kalafiorem, brokułem, groszkiem cukrowym i marchwią. Warzywa korzeniowe możemy trzymać w zamrażalniku do 6 miesięcy, a miękkie – do roku.