Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)...
fot. pikrepo.com

Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!

3. Szynka pieczona


• ok. 1 kg szynki wieprzowej (może być więcej lub mniej)

• 2-3 cebule

• 4 ząbki czosnku

• 2 łyżki miodu

• 3 łyżki musztardy

• 2 łyżki rozmarynu

• 3-4 liście laurowe

• 4-5 ziarna ziela angielskiego

• sól i pieprz

Mięso natrzeć solą, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty i przełożyć do zamkniętego naczynia na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).

Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru wody z marynaty i obsmażyć ze wszystkich stron (w ten sposób pory zostaną zamknięte, a mięso będzie soczyste).

Przełożyć mięso do zamkniętego naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze ok. 180°C przez 1,5 godz. W międzyczasie mięso podlewać sokiem z marynaty.

Zobacz również

Piękny Koncert Jubileuszowy zespołu Tolija w Budzyniu cz. I

Piękny Koncert Jubileuszowy zespołu Tolija w Budzyniu cz. I

Matura rozszerzona z geografii 2024 [WYMAGANIA, ARKUSZ CKE, PYTANIA]

Matura rozszerzona z geografii 2024 [WYMAGANIA, ARKUSZ CKE, PYTANIA]

Polecamy

Grom spokojnie wygrał z groźną Suprą. Pomezania znów tylko zremisowała u siebie

Grom spokojnie wygrał z groźną Suprą. Pomezania znów tylko zremisowała u siebie

Tygodniowy przegląd prasy w Przysusze, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Przysusze, (21.04-27.04.2024)

Przegląd tygodnia od 21.04 w Działoszynie

Przegląd tygodnia od 21.04 w Działoszynie