5 z 9
Poprzednie
Następne
Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!
4. Świąteczna sałatka z awokado
• 8 jajek
• 2 dojrzałe awokado
• 10 plasterków szynki
• 5-6 rzodkiewek
• 3 cebule dymki
• 4 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2łyżeczki musztardy
• sok z ½ cytryny
• garść pestek dyni
• garść pestek słonecznika
• 1 pęczek szczypiorku
• pietruszka lub kolendra do posypania
Ugotowane na twardo jajka pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z awokado, cebulą, rzodkiewką.
Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni. Wymieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić.
Do miski przełożyć składniki sałatki, połączyć z sosem, obficie posypać pietruszką i szczypiorkiem.