W czasie wizyty w mobilnej kuchni uczniowie poznawali zasady zdrowego żywienia i odpowiedniej diety. Zajęci były podzielone na trzy części i prowadzone w formie interaktywnej. oprócz wykładu na temat zdrowego żywienia młodzież przygotowywała różne potrawy wykorzystując różnorodne produkty dostarczone przez organizatora.
Akcja edukacyjna „Jedz smacznie i zdrowo” skierowana jest do młodzieży gimnazjalnej w całym kraju. Organizatorem jest marka Winiary.
Czytaj też: Istotny problem młodzieży: odżywianie
Głównymi celami programu są: edukacja i utrwalanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania, zachęcanie młodych do samodzielnego przygotowania posiłków i spożywania ich w rodzinnym gronie, wpojenie zasad pozwalających ograniczyć marnowanie żywności.
Partnerem społecznym akcji jest Federacja Polskich Banków Żywności, a patronat honorowy objął Minister Edukacji Narodowej oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
TNS OBOP przeprowadził badanie, którego głównym celem było określenie postaw młodzieży gimnazjalnej dotyczących odżywiania, poznanie ich codziennych nawyków oraz diety.
Badanie wykazało, że młodzież interesuje się tematyką żywieniową, a za główne źródło wiedzy o odżywianiu i zdrowiu uznaje szkołę. Młodzi znają główne zasady zdrowego odżywiania, ale często brakuje im wiedzy, jak te zasady wprowadzić w życie, jak samodzielnie przygotowywać zdrowe posiłki oraz racjonalnie komponować swoją codzienną dietę.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?