Tym jedzeniem niszczysz naszą planetę. Drobna zmiana diety robi ogromną różnicę. Czego unikać?
BANANY Banany są powszechnie znane, lubiane i zdrowe. Niestety ich uprawa nie jest tak kolorowa. > Ogromne plantacje bananowców przeznaczone są głównie na eksport. Tysiące stłoczonych drzew przed chorobami mogą ochronić jedynie opryski, zatruwające nie tylko insekty, ale także glebę i wodę pitną. >W zatrutej wodzie giną ryby, gdy zaś dociera do oceanu - niszczy rafy koralowe. >Przemysł bananowy pochłania więcej środków chemicznych, niż jakikolwiek inny przemysł rolniczy na świecie. > Niektóre ze stosowanych oprysków mogą zaburzać pracę układu hormonalnego - nie tylko żyjących w pobliżu zwierząt, ale także pracujących na plantacjach ludzi. > W Ekwadorze stosowanych jest aż 44-65 kg pestycydów na hektar uprawy bananów rocznie. Średnia europejska to 2,7 kg.