Tym jedzeniem niszczysz naszą planetę. Drobna zmiana diety robi ogromną różnicę. Czego unikać?
ANANASY Uprawy ananasów są tak samo szkodliwe dla środowiska, jak bananowców, choć w tym przypadku zaczący jest także czynnik ludzki. >Każda uprawa monokulturowa, czyli skupiająca wyłącznie jeden gatunek rośliny na danym obszarze, ma negatywny wpływ na środowisko. Powoduje szybkie wyjałowienie gleb nawet bardzo żyznych oraz zmianę ich struktury, a także sprzyja rozwojowi chorób roślin. > Monokultury prowadzą do zaniku bioróżnorodności. > Ze względu na choroby, uprawie musi towarzyszyć regularny oprysk pestycydami, które zarówno w przypadku bananów jak i ananasów zatruwają glebę, wodę, zwierzęta oraz ludzi. > Pod plantacje ananasów wycinane są lasy tropikalne. > Uprawa ananasów jest dosyć żmudna, w związku z czym pracownicy plantacji zmuszani są do pracy po 11 godzin na dobę w ciężkich warunkach.