Zatrucia pokarmowe – 10 produktów najczęściej powodujących infekcje układu trawienia © Alexas_Fotos/pixabay.com
[1/12]

Zatrucia pokarmowe – 10 produktów najczęściej powodujących infekcje układu trawienia

Zatrucia pokarmowe wywoływane przez bakterie, wirusy i inne patogeny są częstym skutkiem spożywania skażonych nimi pokarmów. Do najpowszechniejszych winowajców przykrych objawów takich jak wymioty, biegunki i ból brzucha zalicza się norowirusa i bakterię Salmonella, ale także E. coli, Listeria, Yersinia, Staphylococcus aureus czy Campylobacter – naukowcy zidentyfikowali ponad 250 chorób przenoszonych przez żywność.

Choć najwięcej problemów powodują pokarmy roślinne, żywność pochodzenia zwierzęcego jest przyczyną dotkliwszych infekcji pokarmowych i z jej spożyciem wiąże się większa liczba przypadków śmiertelnych. Uważać powinniśmy więc na obie grupy produktów.

Jak więc chronić się przed drobnoustrojami, które najczęściej wywołują zakażenia? Zadbać o świeżość, pochodzenie z dobrego źródła, higieniczną obróbkę i odpowiednią temperaturę przygotowania zwłaszcza w przypadku 10 produktów spożywczych – sprawdź, jakich!

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są produkty pochodzenia roślinnego, ale to te odzwierzęce powodują najgroźniejsze infekcje i największą liczbę powikłań. Sięgając po pewne artykuły spożywcze ryzykujemy bardziej niż wybierając inne – sprawdź, na które z nich najlepiej uważać, by uniknąć przykrych objawów zakażenia układu trawienia.

Najnowsze wiadomości

reklama