Świeżo mielona mąka pełnoziarnista zawiera siedem razy więcej witamin, sześć razy więcej żelaza, cztery razy więcej potasu i miedzi niż normalna biała mąka.

Korzystnie też wpływa na przemianę materii. Świeżo mieloną mąkę można zamrozić w opakowaniu próżniowym. Tak przechowywana zachowa wszystkie swe cenne składniki przez trzy miesiące.

Mąka pszenna nadaje się do przygotowywania lekkiego pieczywa. Jednak oprócz kalorii nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Im więcej takich składników zawiera mąka tym lepiej, gdyż są one potrzebne dla zachowania zdrowia.

Przygotowując wypieki z ciasta drożdżowego, pierniki czy inne drobne pieczywo można mąkę pszenną zastąpić krupczatką, która jest nieco ciemniejsza i ma bardziej wyrazisty smak.

Prawie każdy przepis na sos z mięsa w swych składnikach wymienia mąkę. Zamiast tradycyjnie używać mało wartościowej mąki pszennej warto ją zastąpić krupczatką. Sos nie zmieni smaku ani konsystencji, gdyż posiada ona takie same właściwości zagęszczające, a zarazem dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych składników.

Do przygotowania wszelkiego rodzaju klusek nadaje się pełnoziarnista mąka z grubego przemiału.

Podczas przyrządzania mielonego mięsa warto zastąpić bułkę tartą pszennymi otrębami. Należy je nawilżyć niewielką ilością wody lub mleka i odstawić na jakiś czas aby zwilgotniały.

Ciasto na omlety należy przygotować nieco wcześniej, ponieważ najlepszy smak ma mąka dobrze napęczniała. Można tu użyć mąki pełnoziarnistej dowolnego rodzaju.

źródło: własne, wikipedia

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!