Mimo swojej prostoty RUJAK (czytaj Rudziak) jest niesłychanie popularny w każdym zakątku indonezyjskiego archipelagu. Zazwyczaj jada się ją popołudniami, gdyż najlepiej komponuje się z rodzinnym gronem i wspólnym oglądaniem popularnych w Indonezji seriali telewizyjnych. Oczywiście zaleca się przyżądzanie jej z pasją kucharza i miłością do konsumentów.
Mam nadzieję, że skusicie się na kolejną pozycję w moim cyklu "Andi Nur Śmieszek Zaprasza".
Składniki :
- prażone orzeszki ziemne - nie solone
- brunatny cukier trzcinowy lub palmowy
- woda z rozpuszczonym tamarinem, a jeśli jest z tym w Polsce kłopot - sok z cytryny
- szczypta soli
- jak największa ilość dowolnych owoców i warzyw - ananas, jabłko, mango(twarde)
- ogórek, papaja, zielone winogrono, marchewka, itd
przyżądzanie:
- pokroić wszystkie owoce w podobnej wielkości kawałki i rozdzielić na talerze.
- rozgnieść w drobne kawałki orzeszki ziemne. Zmieszać z cukrem trzcinowym. Dolać do wszystkiego "wody tamarinowej" lub skondensowanego soku z cytryny zmieszanego z wodą.
- dosypać przygotowana szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać aby uzyskała konsystencję pasty.
- każdy "kawałek" sałatki RUJAK lub Rudziaka wymieszać i zjeść z przyrządzonym pasto - sosem.
Selamat Maka, czyli smacznego.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?