Sernik sezamowy z chałwy i sezamków - przepis łódzkiej blogerki, Asi Banad. Jak zrobić pyszny sernik?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Sernik sezamowy z chałwy i sezamków - przepis łódzkiej blogerki, Asi Banad. Jak zrobić pyszny sernik?
Sernik sezamowy z chałwy i sezamków - przepis łódzkiej blogerki, Asi Banad. Jak zrobić pyszny sernik? Asia Banad
Udostępnij:
Sernik sezamowy z chałwy i sezamków - przepis. Specjalnie dla Czytelników „Expressu Ilustrowanego”, Asia Banad, pasjonatka cukiernictwa, autorka strony posypane.com.pl i podcastu „Niech jedzą ciastka”, miłośniczka wypieków, poleca przepis na sernik chałwowy z wykorzystaniem chałwy i sezamków produkowanych przez łódzką firmę.

Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Przepis na ciasto:

Spód - składniki:

  1. 4 opakowania Amków to GO
  2. 60 g masła, rozpuszczonego

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.

Masa serowa - składniki

  1. 800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
  2. 150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
  3. 4 duże jajka
  4. 125 ml śmietany kremówki 36%
  5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  6. 300 g chałwy Unitop, pokruszonej

Sposób przygotowania:

Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Karmel wiśniowy - składniki:

  1. 150 g cukru
  2. 50 ml soku wiśniowego
  3. 100 ml śmietany 30 %
  4. Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)

Sposób przygotowania:

Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.
Smacznego!

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Materiał oryginalny: Sernik sezamowy z chałwy i sezamków - przepis łódzkiej blogerki, Asi Banad. Jak zrobić pyszny sernik? - Express Ilustrowany

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie