Teh Talua to nic innego jak herbata z żółtkiem z jajka. Wbrew niesamowicie prostemu składowi proponowanego napoju, zapewniam, że kombinacja smakowa, no i przede wszystkim działanie, wprawi wszystkich w miłe zaskoczenie. Kuchnia Polska czerpiąc z zasobów żydowskich przyswoiła sobie doskonale kogel mogel, dlaczego więc nie spróbować z Teh Talua? Warto tym bardziej, że ten pierwszy jest dla najmłodszych, zaś sumatrzańska Teh Talua zdecydowanie dla dorosłych.
Składniki
sumatrzańskiej Teh Talua :
- żółtko jajka kurzego lub kaczego
- 2 łyżeczki cukru
- ćwierć cytryny
- herbata z saszetki (najlepiej czarna herbata)
Plan przyrządzenia Teh Talua:
- wbić do kubka żółtko i dodać 2 łyżeczki cukru
- ubić dokładnie a nawet bardzo dokładnie :)
- w osobnym kubku zalać herbatę do poziomu ¾ i pozwolić „dobrze zaciągnąć” by była możliwie bardzo mocna. Można oczywiście zamiast saszetki skorzystać z herbaty sypanej.
- herbatą zalewamy ubite wcześniej żółtko z cukrem i dokładnie mieszamy
- wciskamy sok z ¼ cytryny
Napój gotowy. Wierzę, że sprosta moim deklaracjom i niejednego postawi na nogi.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?