Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!
6. Pasztet świąteczny
• 1,2 kg mięsa wieprzowego, drobiowego lub innego (wybieraj tłuste kawałki, nie odcinaj skóry!)
• 400 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej
• włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera)
• 1 duża cebula
• 1 czerstwa bułka
• 3 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• łyżeczka gałki muszkatołowej
• 2 ząbki czosnku
• 3-4 liście laurowe
• 3-4 ziarna ziela angielskiego
• 2 jajka
Bułkę namoczyć w wodzie. Pokroić cebulę w piórka, warzywa i mięso w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę, dodać warzywa, podsmażyć, a następnie dodać całe mięso z wyjątkiem wątróbki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć wszystko razem, a następnie dolać wodę i dusić ok. 40 min. Po koniec gotowania dodać wątróbkę i dusić przez 10-15 min.
Mięso i warzywa odsączyć od bulionu. Po ostygnięciu dwukrotnie zmielić całość w maszynce do mięsa. Do miski przełożyć zmieloną masę, dodać namoczoną bułkę, jajka i przyprawy. W razie potrzeby dolać trochę pozostałego bulionu.
Całość umieścić w formie lub dwóch i piec ok. 1 godzinę w temp. 180°C.