MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto:...
fot. 123rf.com

Tradycyjne, pyszne przepisy na wielkanocny stół!

7. Mazurek z domowym kajmakiem

Ciasto:

• 1,5 szklanki mąki krupczatki

• 2 łyżki cukru pudru

• 200 g masła lub margaryny

• 3 żółtka ugotowane na twardo
Masa kajmakowa:

• 250 g masła lub margaryny

• szklanka cukru

• szklanka mleka w proszku

• 3 żółtka

Mąkę rozgnieść z masłem, dodać cukier puder i przetarte przez sitko żółtka. Szybko wyrobić ciasto, a następnie mocno schłodzić ciasto w lodówce (kilka godzin).

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Zrobić ozdobny brzeg na wysokość ok. 3 cm. Upiec w temp. 180°C.

W celu przygotowania masy kajmakowej należy rozpuścić masło z cukrem, a następnie dodać mleko w proszku. Gotować i mieszać do połączenia składników. Ostudzić. Następnie stopniowo dodawać jajka, cały czas mieszając. Masę przełożyć na mazurek.

Zobacz również

Wielkie otwarcie burgerowni "Krowa Mać!" w Ostrowcu Świętokrzyskim [ZDJĘCIA]

Wielkie otwarcie burgerowni "Krowa Mać!" w Ostrowcu Świętokrzyskim [ZDJĘCIA]

Euro 2024. Dania - Serbia 0:0. Serbowie żegnają się z Euro

Euro 2024. Dania - Serbia 0:0. Serbowie żegnają się z Euro

Polecamy

Łódzkie na plus. Czas decydować o przyszłości regionu

Łódzkie na plus. Czas decydować o przyszłości regionu

Bogdan Zając może zostać trenerem JKS-u Jarosław

Bogdan Zając może zostać trenerem JKS-u Jarosław

Koncert Kari Sál feat. Adam Bałdych – Butterfly w Rzeszowie

Koncert Kari Sál feat. Adam Bałdych – Butterfly w Rzeszowie