Niech pożywienie będzie twoim jedynym lekarstwem/Hipokrates/
Analizując przypadki zachorowalności na raka, naukowcy zauważyli, iż tylko od 5 do 10 proc. nowotworów wywołane zostały przez geny (przekazywane w sposób dziedziczny), a pozostałe 90 (95) proc. spowodowane są przez czynniki środowiskowe (zwyczaje żywieniowe, nikotynizm, działanie produktów chemicznych i promieni słonecznych).
Krauze: To Wy uratowaliście mi życie
W Europie i USA najczęściej spotyka się chorych na nowotwory piersi, prostaty oraz jelita grubego i odbytnicy, a w krajach azjatyckich dominuje rak żołądka, przełyku i wątroby. Nowotwory płuc w równym stopniu dotykają ludzi na całym świecie.
Biorąc przykład ze społeczeństwa zachodniego w Polsce, coraz częściej żywimy się niezdrowo. Wśród naszego menu przeważają potrawy przetworzone i zawierające całą gamę różnych konserwantów. Nie mamy żadnej gwarancji, że nie zachorujemy na raka. Ale powinniśmy sobie zdawać sprawę, że to co jemy, wpływa na nasze zdrowie.
Sól drogowa dodatkiem do wędlin
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka powinno się zwrócić szczególną uwagę na: utrzymanie odpowiedniej wagi, stosowanie produktów pochodzenia roślinnego, ograniczanie spożywania czerwonego mięsa i wędlin, unikanie alkoholi i napojów słodzonych.
Dr Chantal Tse w swojej książce "Kuchnia antyrakowa" uczy nas, których produktów należy unikać, a które stosować, aby wspomóc organizm w walce z tą chorobą. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. Znajdziemy tu Przystawki, Sałatki, Zupy, Tarty, Dania z ryb, Dania mięsne, Dania na słodko i Desery. Dodatkowo przy każdym przepisie podana jest informacja o tym, które składniki mają działanie antynowotworowe.
Susz jajeczny szkodliwy dla zdrowia
Układając codzienny jadłospis warto zastosować poniższe rady:
- spożywać owoce i warzywa ( im bardziej kolorowe tym więcej różnych witamin, minerałów i związków fitochemicznych)
- jeść ryby, drób, warzywa strączkowe
- stosować tłuszcze pochodzenia roślinnego (oliwę oliwek, olej rzepakowy)
- wybierać pieczywo pełnoziarniste
- gotując potrawy dodawać oleje roślinne (a nie masło)
- stosować dużo czosnku, cebuli, przypraw i wszelkich ziół zapachowych
- ograniczyć sól
- nabiał od czasu do czasu zastępować suszonymi owocami
A teraz czas na małe co nieco. Przepis na naleśniki z ananasem i przyprawami wybrałam z ogromnej ilości różnorodnych dań jakie są w tej książce. Łatwe do wykonania, smacznie i zdrowe.
Naleśniki z ananasem i przyprawami
Składniki:
20 naleśników
1 świeży ananas
Masło
Cukier brązowy
Imbir mielony
Cynamon mielony
Gałka muszkatołowa mielona
Wykonanie:
Przygotować naleśniki. Ananasa pokroić w małe paseczki i na około pół godziny wstawić do lodówki. Następnie wyjąć i wrzucić na patelnię dodając masła. Smażyć 10 minut z przyprawami (dodanymi wg własnego uznania) i
niewielką ilością cukru. Ciepłe wyłożyć na naleśniki, zwinąć i jeść.
Smacznego!
Składniki przeciwnowotworowe: ananas, gałka muszkatołowa, imbir i cynamon.
Dr Chantal Tse "Kuchnia antyrakowa"
Barbara Amarowicz (tłum.)
stron 355
Wydawnictwo: Esprit
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?