Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
486 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Gospodarstwo rolne od środka. Oni pokazują codzienną pracę przy hodowli i na roli
Na ich profilach i kanałach w internecie możesz podejrzeć codzienność hodowli krów, świń, owiec czy kóz. Obserwować pracę w polu i podyskutować. Są radości z...
Te warzywa można siać w kwietniu. Nasiona już mogą trafić do gruntu i rozsady
Zadajesz sobie pytanie: jakie warzywa siać w kwietniu? Nie wszystkie nasiona lub gotowe sadzonki mogą trafić do gruntu czy na balkon w tym samym czasie. Do maja...
Ogromnie drożeje masło - prawie o 60 procent w ciągu roku. Ceny mleka biją rekordy
Więcej kosztuje nie tylko butelka mleka, ale też masło i serwatka. Eksperci uważają, że popyt nadal będzie rósł i oddziaływał w kierunku dalszego wzrostu cen...
Stragan grozy z nowalijkami? Ceny urosły, ale nie wszystkich młodych warzyw
Ceny większości warzyw, także nowalijek urosły i to fakt. Są jednak i obniżki cen w niektórych przypadkach, co pokazują notowania z rynku hurtowego. Sprawdzamy,...
Ubrania, jedzenie czy elektronika za grosze? Mamy modę na rzeczy z drugiej ręki
Markowa sukienka za ułamek ceny, zakupy spożywcze za 1/3 wartości i elektronika za grosze – okazuje się, że tak można. Recykling, gospodarka cyrkularna,...
Biała kiełbasa, jajka, chrzan. Tyle kosztują zakupy na Wielkanoc prosto od rolnika
Co za zapach, co za smak! Lubimy tzw. swojskie wyroby zwłaszcza na specjalne okazje, a taką z pewnością będzie zbliżająca się Wielkanoc 2022. Coraz łatwiej...
Kiedy siać warzywa na wiosnę? Tych 9 roślin można posiać już w marcu
Zastanawiasz się, kiedy siać warzywa do gruntu? Wiosna przywitała nas ciepło za dnia, jednak nocami wciąż pojawiają się przymrozki. Są jednak warzywa, które bez...
Rusza sezon na grillowanie, a karkówka i kiełbasa będą droższe
Sezon na grilla część z nas rozpoczęła już w marcu, pogoda sprzyja plenerowym spotkaniom. Zakłady mięsne przygotowują się z jednej strony na grillowanie, a z...
Ceny jaj pod jeszcze większą presją. Grypa ptaków uderzyła w najgorszym momencie
- W nadchodzących tygodniach, a może i miesiącach rynek jaj będzie funkcjonował pod silną presją – uprzedza Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby...
Produkty rolne droższe o niemal 25 proc. niż przed rokiem. Najbardziej drożeje mięso
Średnio ceny skupu produktów rolnych urosły w lutym 2022 r. o 24,2 proc. rok do roku. W ostatnich tygodniach największe wzrosty Główny Urząd Statystyczny notuje...