Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
486 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Majówkę spędzamy na działce. ROD-y zmieniają oblicze, pięknieją i drożeją [zdjęcia]
Podniesione rabaty warzywne, więcej drewna, domki malowane na biało. Zmieniają się trendy w ogrodnictwie, stare Rodzinne Ogródki Działkowe przechodzą...
Ostrzał dzików w powiecie sępoleńskim. Ile sztuk mają wybić koła łowieckie?
Rozporządzeniem z 31 marca 2021 roku wojewoda kujawsko-pomorski zarządził odstrzał sanitarny dzików w ramach zwalczania afrykańskiego pomoru świń w Polsce....
W sprzedaży pierwsze szparagi. Ceny warzyw w połowie kwietnia 2021
Na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie polskich producentów pojawiły się pierwsze szparagi zielone i białe. Szparagi sprzedawane są w pęczkach, pakowane po...
Przystojny student nauczy chemii. Ogłoszenia korepetycji jak matrymonialne [stawki]
Atrakcyjne zdjęcie, opis kompetencji, zainteresowań i sukcesów. Student zapewnia: "nie musisz już dalej przeglądać ofert, bo właśnie znalazłeś korepetytora dla...
Wynagrodzenia w polskim przemyśle. Ile się zarabia przy produkcji mebli lub napojów?
Ile zarabia się w polskim przemyśle? Przeciętne miesięczne wynagrodzenia brutto w różnych sekcjach produkcji zawiera Rocznik Statystyczny Przemysłu 2020, który...
Batalia o żołądki konsumentów. Izba rolnicza walczy o mięso, Greenpeace o warzywa
Środowisko rolników, którzy trudnią się produkcją zwierzęcą, martwi spadek spożycia mięsa i nasilający się trend ograniczania jego konsumpcji. Organizacja na...
Cena jajek idzie w górę, bo jest ich mało. Czy robić zapasy na Wielkanoc? Będą ważne?
Wzrost cen hurtowych wkrótce może przełożyć się na sklepowe półki i targowiskowe stragany. Jaj na rynku jest mniej, jednym z głównych powodów grypa ptaków,...
Nowe przypadki wścieklizny u zwierząt. To śmiertelna choroba, również dla ludzi
Jedna z najdłużej znanych i najgroźniejszych chorób odzwierzęcych - wścieklizna - została potwierdzona już w 8. przypadkach w Polsce w 2021 roku. Główny...
Zakupowe szaleństwo rolników trwa. Ciągniki schodzą jak świeże bułeczki!
Rok temu, gdy zaczynała się pandemia koronawirusa w Polsce, nikt nie spodziewał się, że wyniki sprzedaży nowych ciągników rolniczych będą tak dobre. W branży...
W ciągu 10 lat ubyło 13% gospodarstw. Wstępne dane ze Spisu Rolnego 2020
Od 2010 do 2020 roku przestało istnieć 190 tys. gospodarstw rolnych w Polsce. Rolnicy hodują o 26% mniej świń, o 10% więcej bydła niż przed dekadą. Jak zmieniła...