Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
486 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Ubezpieczenie w KRUS od II kwartału 2024 roku jest droższe
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego podała wysokość składek na ubezpieczenie społeczne rolników w II kwartale 2024 roku. Trzeba liczyć się z podwyżką....
Do kiedy siać pszenicę ozimą? Rolników powstrzymywała susza na polach
Optymalny termin siewu pszenicy ozimej według PIORIN już za nami, jednak praktyka pokazuje, że siew nadal się odbywa. Rolnicy w wielu miejscach wstrzymywali się...
Powiększasz lub zakładasz gospodarstwo? Możesz dostać ulgi i zwolnienia w podatku
To częsta praktyka, że rolnik dokupuje ziemię, by powiększyć gospodarstwo. Zdarza się też, że ktoś spoza tego sektora chce je założyć. Wówczas może liczyć na...
Na wsi wspólne kiszenie kapusty było tradycją. Wystarczały 2 lub 3 składniki
W listopadzie trwa jeszcze sezon na kiszenie kapusty. Sięgamy po rady, jak ją zrobić tradycyjnymi metodami. Dawniej było okazją do spotkań towarzyskich, bo...
Dynia kusi na straganie. Można kupić na kilogramy albo sztuki. Za ile?
Na polach dojrzewają kolejne dynie, a wcześniejsze okazy pojawiały się w sprzedaży jeszcze we wrześniu. Ozdobne najczęściej wycenia się na sztuki, a dynie...
Czy zapas zawsze się opłaca? Taniej kupić worek czy kilogram?
Zapas warzyw, podobnie jak innych produktów daje nam większe poczucie bezpieczeństwa, panowania nad sytuacją. Szczególnie pokazała to pandemia, gdy...
Ile zboża trzeba dziennie do ogrzania domu? Tyle kosztuje owies na opał
Ile kosztuje zboże do palenia w piecu? Zainteresowanie opałem rośnie tym bardziej, im niższa temperatura na zewnątrz. Posiadam owies i orkisz z przeznaczeniem...
Mam mały kawałek pola. Co uprawiać, żeby zarobić? Rolnicy podpowiadają
Mam mały kawałek ziemi, zaledwie 40 arów i zastanawiam się, jak taką przestrzeń wykorzystać, żeby zarobić. Co najbardziej opłaca się uprawiać na 0,40 hektara i...
Dochód z hektara wzrósł kosmicznie! Są nowe dane GUS
Dochód z hektara przeliczeniowego potrzebny jest między innymi studentom, którzy starają się o stypendium. W roku akademickim 2023/2024 posługujemy się stawką,...
Uprawa cebuli we własnym ogródku. Ważne są terminy sadzenia lub siewu
Cebula w przydomowym warzywniku lub na działce to jedno z najpopularniejszych warzyw. W pierwszych miesiącach 2023 roku okazała się niezwykle droga w sklepach....