Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
821 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Apetyczny pstrąg z grilla. Sprawdź przepis na delikatną rybę z rusztu
Osoby dbające o linię chętnie sięgają po grillowane ryby. Świetną propozycją jest pstrąg z grilla. Kaloryczności dodadzą użyte dodatki. Wystarczy, że...
Pyszna zupa z pokrzywy i szczawiu na wiosnę. Przypomnij sobie smak z dzieciństwa
Tradycyjna zupa z pokrzywy i szczawiu to danie serwowane szczególnie w maju. Składniki zupy zbierane były na łąkach znajdujących się w oddaleniu od często...
Sezonowa młoda kapusta z białym winem i makiem. Odkryj przepis MasterChefa
Dominika Wójciak to zwyciężczyni 3. edycji programu „MasterChef”. W książce „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” przekonuje, że młoda kapusta może mieć wiele...
Wietnamska zupa pho z młodą kapustą i pieczarkami. Odkryj przepis MasterChefa
Wietnamska zupa pho podbiła podniebienia polskich smakoszy. Podpowiadamy, jak zrobić azjatycką zupę w domu. Sekret tkwi w połączeniu opalonej cebuli takiej jak...
Kresowe placki z kwiatów bzu. Wypróbuj tradycyjny przepis
Kwiaty bzu to składnik wykorzystywany w kuchni z pokolenia na pokolenie. W kuchni przyrządzano z nich napary, dżemy, nalewki i sok do herbaty. Najlepsze do...
Lwowski kapuśniak na słodko. Wypróbuj regionalny przepis na zupę pełną warzyw
Słodki kapuśniak to danie pochodzące z kuchni polskich Żydów. W zaskakujący sposób potrawa łączy rodzynki, migdały i smak świeżej kapusty. Zupa zakwaszana była...
Marika wróciła z przepisem na muzyczną ucztę. Album „Cykl” można zjeść
Marta „Marika” Kosakowska jest wokalistką, kompozytorką i autorką tekstów. Po 5-letniej przerwie związanej z macierzyństwem artystka wróciła na scenę z nowym...
Najlepsze masło czosnkowe do kanapek. Zrobisz je z 3 składników
Masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, a także dań z grilla. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie smarowidło. Proponuję doprawić je tzw....
Esencjonalne żeberka bbq na majówkę. Przepis na mięsne kawałki w aromatycznym sosie
Żeberka bbq to rodzaj mięsnego dania, które marynowane jest aromatycznymi przyprawami. Nadaje się im wędzonego (dymnego) smaku poprzez korzystanie np.: z...
Kusząca tarta ze szparagami. Odkryj przepis na wytrawną przekąskę na lunch
Szybka tarta ze szparagami to pomysł na sycące danie na lunch. Tradycyjnie tarta przygotowana jest ze słonego ciasta kruchego, choć można przyspieszyć jej...