Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
902 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Co jadały bohaterki „Seksu w wielkim mieście”? Brunch z szampanem, sushi i ciasto czekoladowe](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/96/bd/61af69b43a9aa_o_xsmall.jpg)
Co jadały bohaterki „Seksu w wielkim mieście”? Brunch z szampanem i sushi
W czwartek, 9 grudnia w HBO odbyła się premiera bardzo wyczekiwanego serialu „I tak po prostu” (ang. „And just like that”), nawiązującego wprost do wielkiego...
![Świąteczny catering, czy tradycyjne przygotowania? Ile kosztują dania na wigilię i święta? Sprawdziliśmy ceny](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/26/af/61b0c4218708f_o_xsmall.jpg)
Świąteczny catering, czy tradycyjne przygotowania? Ile kosztują wigilijne dania?
Świąteczny catering jest w Polsce coraz bardziej popularny. Początek grudnia to najwyższy czas, aby pomyśleć o wigilijnych daniach. Można przebierać wśród...
![Kolejny sukces Polki na „Kulinarnych Oscarach”. Jej książki znalazły się w gronie najlepszych na świecie z ostatnich 25 lat](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/34/66/61a78744f0523_o_xsmall.jpg)
Kolejny sukces Polki na „Kulinarnych Oscarach”
Magdalena Tomaszewska–Bolałek została wyróżniona w prestiżowym konkursie na najciekawsze książki kulinarne na świecie z ostatnich 25 lat - Gourmand The best of...
![Ciasto z walerianą od Ani z Zielonego Wzgórza, naleśniki Mamy Muminka. TOP 8 smakołyków z książek i filmów naszego dzieciństwa](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d6/2e/62878816a516a_o_xsmall.jpg)
Ciasto Ani z Zielonego Wzgórza, naleśniki Mamy Muminka. TOP 8 smakołyków z książek
W dzieciństwie z zapartym tchem śledziliśmy przygody Muminków, baliśmy się Buki oraz czekaliśmy na to, co wymyślą przyjaciele ze Stumilowego Lasu. Równie...
![Jak zrobić zdrowe desery, chipsy i przekąski? Psychodietetyczka o zamiennikach cukru i sposobach na wegańskie ciasta](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5f/d3/61a5084208327_o_xsmall.jpg)
Jak przyrządzić zdrowe desery, chipsy i przekąski? Psychodietetyczka podpowiada
Wielu z nas nie może oprzeć się słodyczom i słonym przekąskom. Sięgamy po nie, aby poprawić sobie humor lub szybko zaspokoić głód. Szukamy w nich źródła...
![Restauracja w ciemności. Jedliśmy po ciemku. Trwa zbiórka na Ogród Zmysłów dla niewidomych z Lasek](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/3d/fb/61a09e75e0919_o_xsmall.jpg)
Restauracja w ciemności. Jedliśmy po ciemku. Trwa zbiórka na Ogród Zmysłów
W restauracji panowały egipskie ciemności. Z pewnym trudem usiedliśmy przy stole, na którym kelnerzy postawili dania. Najpierw pojawiło się zagubienie,...
![Polka zdobyła Kulinarnego Oscara. Jej e-book to międzynarodowy hit! Zobacz przepisy polskiej kuchni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/60/92/619f81cc20884_o_xsmall.jpg)
Polka zdobyła Kulinarnego Oscara! Jej e-book to międzynarodowy hit. Zobacz przepisy
Darmowy e-book „Polski stół” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek wygrał w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021, nazywanym Kulinarnymi Oscarami. Książka o...
![Black Friday 2021 w dyskontach spożywczych i gastronomii. Sprawdź oferty w Lidlu, Biedronce, Carrefourze i sieciowych restauracjach](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/96/b9/619cef3d0597f_o_xsmall.jpg)
Black Friday w gastronomii i dyskontach spożywczych. Sprawdź oferty!
Black Friday to święto okazji, piątek przypadający po amerykańskim Dniu Dziękczynienia. W tym roku to 26 listopada. Zwyczaj przywędrował do Polski, stając się...
![Fine Dining Week 2021 w Polsce, festiwal wyrafinowanych smaków. Sprawdź restauracje, ceny, menu i jak rezerwować](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/0a/6a/619cc5c0ac179_o_xsmall.jpg)
Fine Dining Week w Polsce, festiwal wyrafinowanych smaków. Ile zapłacimy za dania?
Fine Dining Week to kulinarne wydarzenie, które trafia w najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. W kolejnej edycji festiwalu, który potrwa do 5 grudnia 2021 w...
![Jak zrobić pyszny kompot? Sprawdź przepisy na kompot z suszu, jabłek, śliwek, a nawet dyni!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/3b/66/619c9dac471cd_o_xsmall.jpg)
Jak zrobić pyszny kompot z suszu, dyni czy jabłek? Sprawdź przepisy!
Jedną z najzdrowszych opcji, którą można podać jako napój do obiadu, jest kompot. W sezonie wiosenno-letnim sięgamy po świeże owoce, takie jak wiśnie, śliwki...