Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pokaz umiejętności gastronomicznych i kelnerskich w Puławach

Robert Szczepaniak
Robert Szczepaniak
W środę 7 marca w siedzibie Zespołu Szkół nr 1 w Puławach odbył się pokaz umiejętności gastronomiczno-kelnerskich. Prezentacja została przygotowana przez studentów oraz rektora Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Podczas prezentacji studenci kierunków kształcących przyszłych managerów, szefów kuchnii i kelnerów przygotowali wykwintne potrawy z zakątków kuchnii z każdego regionu świata. Uczelnia może pochwalić się również absolwentami, m.in. Robertem Sową - dotychczas znanym z kącika kulinarnego w "Dzień Dobry TVN", czy też z cyklu porad kulinarnych w Radiu Zet.

- Zawód kucharz to kompozycja - trzeba nauczyć tych ludzi sztuki kulinarnej, pielęgnacji tradycji kuchni staropolskiej. Obcokrajowiec przyjeżdzający do naszego kraju chce poznać naszą kuchnię. Musimy uczyć młodzież tej tradycji i sztuczek, które znają starzy kelnerzy i kucharze oraz inni garmażerowie - wyjaśnia dr Roman Dawid Tauber, Rektor WSHiG.

Tauber wspomniał również w jaki sposób można ocenić kucharza w jego sztuce. - Każdy klient, oceniając kucharza, docenia go. Obca osoba, która chodzi po restauracjach i poniża psychicznie personel, to chamstwo w stosunku tej osoby do wszystkich gastronomów w Polsce.

Studenci bardzo ciepło wypowiadają się o swojej uczelni. - Kierunek jest bardzo interesujący - uczymy się trzech języków obcych oraz języka migowego. Kierunek daje nam możliwość wyjazdu na praktyki międzynarodowe, gdzie chcemy, kiedy chcemy i na ile chcemy. Daje nam to możliwość własnego zarobku, opłacania studiów - nie musimy prosić o to rodziców.

- W przyszłości bardzo chciałabym zostać managerem hotelu, a może nawet później otworzyć swój własny hotel i restaurację - to jest moje marzenie! - mówi Aleksandra Gubańska, studentka pierwszego roku zarządzania i marketingu w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji.

Dyrekcja Zespołu Szkół, popularnych "Garów", również rekomenduje tę uczelnię: - Jest to szkoła, która może oferować uczniom bardzo interesującą kontynuację nauki. Nasza szkoła w pewnej części jest szkołą gastronomiczną. Pokaz daje możliwość zaprezentowania innych możliwości - mówi Barbara Bińczak, dyrektor placówki.

Dyrekcja, uczniowie, oraz przybyci goście mieli okazję do degustacji potraw - na kucharskim blacie można było znaleźć wiele gatunków mięs, aromatycznych przypraw czy też popularne Brandy, które, jak się okazało, jest doskonałym dodatkiem do wszelakich potraw. Prezentacja przyciągnęła szerokie grono uczniów, przyszłych absolwentów popularnych "garów". Wśród uczniów znaleźli się również śmiałkowie, którzy przygotowali potrawy wspólnie ze studentami.

Poniżej krótka relacja wideo z pokazu:

Rozpoczął się konkurs Dziennikarz obywatelski 2011 Roku. Zgłoś swój materiał! Zostań najlepszym dziennikarzem 2011 roku. Wygraj jedną z ośmiu zagranicznych wycieczek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Pokaz umiejętności gastronomicznych i kelnerskich w Puławach - Nasze Miasto

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto