Przepis na 1,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek w occie.
Składniki:
1,5 kg grzybów leśnych
1 szklanka octu 10-proc.
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, pół małego listka laurowego, 3-4 ziarenka czarnego pieprzu na słoiczek
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte grzyby kroimy (według uznania), gotujemy w odpowiednio osolonej wodzie 40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i wkładamy do słoiczków. Z podanych składników przygotowujemy zalewę octową, którą zalejemy grzyby. Słoiki mocno zakręcamy i gotujemy 15-20 min. Następnie stawiamy na nakrętce do momentu wystygnięcia.
Życzę smacznego!
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.224.1/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?