Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
831 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Rurki z kremem. Przepis na kruchy deser z bitą śmietaną. Idealne na karnawał
Rurki z kremem kojarzą się z wychodzeniem do cukierni w dzieciństwie albo z jedzeniem ich nad morzem zamiast klasycznych gofrów. Przepis na ten deser jest...
Wyborne pączki według Ochorowicz-Monatowej. Przepis sprzed 100 lat
Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku,...
Jaka kukurydza nadaje się na domowy popcorn? Dzień Popcornu 2024
Dzień Popcornu 2024 - według kalendarza świąt nietypowych - przypada 19 stycznia. Ta popularna, najczęściej słona przekąska towarzyszy nam na co dzień,...
Konfitura z czerwonej cebuli do słoika. Przepis na dodatek do soczystych burgerów
Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli to przysmak, który wzbogaci smakiem kanapki i domowe burgery. Taki dżem z cebuli przydaje się także do dań...
Sos cebulowy na ciepło. Przepis na intensywny w smaku dodatek do mięsa i podrobów
Sos cebulowy to wyrazisty w smaku dodatek do pieczonego mięsa, frytek lub pieczonych ziemniaków. Można doprawić nim ugotowaną kaszę lub podać razem ze zrazami...
Marchewka z groszkiem jak u babci. Przepis na apetyczny dodatek do kotletów mielonych
Marchewka z groszkiem to tradycyjne połączenie dwóch składników dostępnych na każdą kieszeń. Nasze mamy i babcie często przygotowywały go na bazie zasmażki. Ten...
Pulpety w sosie pomidorowym na rodzinny obiad. Przepis na sycące danie
Pomysł na danie, które uwielbiają dzieci i dorośli. Sos pomidorowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy doprawicie go odrobiną mielonego cynamonu. Pulpety warto...
Jak zrobić jajko sadzone? Kluczem do sukcesu jest para wodna. Oto podstawowy przepis
Jajko sadzone to proste danie, które zazwyczaj podaje się na śniadanie. Przygotowuje się je szybko i można wykorzystać je jako składnik kanapki lub położyć jako...
Karmelizowana cebula na wzmocnienie. Najlepsze przepisy z cebulą
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nawet w czasie galopującej inflacji widać, że jest to warzywo na każdą kieszeń. Przy tym jej smak...
Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i warzywami. Przepis dla oszczędnych
Zapiekanka z kaszy gryczanej to znakomite danie obiadowe, które nasyci na długo i pomoże wyczyścić lodówkę. Ugotowaną kaszę gryczaną prażoną można zapiekać z...