Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
880 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Najpopularniejsze przepisy kulinarne z TikToka 2021. Wkrótce te dania będzie można zamówić do domu, na razie w USA](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/31/cc/61d31313b45b7_o_xsmall.jpg)
Najpopularniejsze przepisy kulinarne z TikToka 2021
TikTok przeszukiwany jest codziennie przez użytkowników z całego świata m.in. w celu znalezienia pomysłów na proste i tanie posiłki. Twórcy aplikacji, widząc...
![Bałtycki wieniec, łotewski deser z chleba i smażone śledzie. Zuza Zak dzieli się przepisami z bałtyckiej kuchni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/77/c1/61d2c5cfc3017_o_xsmall.jpg)
Bałtycki wieniec, łotewski deser i śledzie. Mamy przepisy na bałtyckie przysmaki
Kuchnia bałtycka jest nam bliska geograficznie i kulturowo. Wielu Polaków z sentymentem wspomina tę przedwojenną, która łączyła polskie i litewskie specjały....
![Artystyczna pizza na polską nutę. Andrea Camastra otwiera nową restaurację w Warszawie i powalczy o gwiazdkę Michelin](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/6a/07/61cae2de31a7c_o_xsmall.jpg)
Artystyczna pizza na polską nutę. Andrea Camastra otwiera nową restaurację
Andrea Camastra to szef kuchni wyspecjalizowany w kuchni molekularnej. Restauracja Senses, którą tworzył w Warszawie, w 2016 roku zdobyła gwiazdkę Michelin. -...
![„Emily w Paryżu”. Co jedli w serialu? Croissanty, crème brûlée i tort czekoladowy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/26/00/61cd9ebc71222_o_xsmall.jpg)
„Emily w Paryżu”. Co jedli w serialu? Croissanty, crème brûlée i tort czekoladowy
Serial „Emily w Paryżu” zadebiutował z drugim sezonem 22 grudnia 2021 na platformie Netflix. Widzowie z niecierpliwością oczekiwali na premierę serialu, który w...
![Hot dogi, gofry i masło orzechowe. Superbohaterowie od kuchni](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1e/bc/61c9d5b607d9e_o_xsmall.jpg)
Hot dogi, gofry i masło orzechowe. Superbohaterowie od kuchni
Superbohaterowie nabywają swoje moce w różny sposób. Czasem zostają wyszkoleni do wyjątkowych zadań, innym razem mają nadnaturalne pochodzenie, a jeszcze inni...
![Ile waży szklanka mąki, oleju, cukru? Ile łyżka? Przelicznik kuchennych miar](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/95/3a/61c32a272de41_o_xsmall.jpg)
Ile waży szklanka mąki, oleju i cukru? Oto przelicznik kuchennych miar
Przelicznik kuchenny. Często zastanawiacie się podczas gotowania lub pieczenia, ile waży szklanka lub łyżka mąki czy cukru albo jaką mają pojemność? Miary w...
![Jak nie przytyć w święta Bożego Narodzenia? Oto 7 zasad, które warto znać. Psychodietetyczka radzi](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/e4/b0/61c473391488d_o_xsmall.jpg)
Jak nie przytyć w święta Bożego Narodzenia? Oto 7 zasad, które warto znać
Święta Bożego Narodzenia to okazja do spotkań w mniejszym lub większym gronie. Wtedy też możemy zajadać się potrawami, na które czekamy przez cały rok. Czasem...
![Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Książki kucharskie inspirowane serialami](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/69/38/61c33e190067e_o_xsmall.jpg)
Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Książki inspirowane serialami
Trifle z wołowiną, czyli deser od Rachel Green potrafił spędzić sen z powiek niejednemu widzowi serialu „Przyjaciele”. Fani „Outlandera” i czytelnicy serii...
![Robią kimchi, jakiego do tej pory w Polsce nie było. Matka z córką stworzyły biznes, który podbija podniebienia smakoszy](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/5e/0c/61c1cb240b679_o_xsmall.jpg)
Robią kimchi, jakiego do tej pory w Polsce nie było. Matka z córką stworzyły biznes
Do założenia własnego biznesu zmusiła je sytuacja życiowa podczas pandemii i problemy z pracą. To wtedy znajomi namówili Agnieszkę i Karolinę Walawender, mamę i...
![Nowości. TOP 6 książek kulinarnych idealnych na prezent. Po ich lekturze nabierzecie apetytu](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/16/80/61927b56b366d_o_xsmall.jpg)
TOP 6 książek kulinarnych idealnych na prezent. Po ich lekturze nabierzecie apetytu
Koniec roku to czas, kiedy w księgarniach mamy prawdziwy wysyp książkowych nowości. Można przebierać również w propozycjach kulinarnych, które mają intrygującą...