Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1171 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Te dwa nałogi zabijają Polaków! Dane są zatrważające - rośnie liczba zgonów!
W Polsce umiera coraz więcej osób z powodu picia alkoholu i palenia papierosów, bo popyt na nie wciąż rośnie. Zdaniem naukowców z Komitetu Zdrowia Publicznego...
Te leki na raki piersi będą refundowane! Nowoczesne leczenie zostanie rozszerzone
Refundacja leczenia raka piersi została rozszerzona. Od listopada lepszy dostęp do terapii dotyczy dwóch leków, które będą dostępne w ramach programu lekowego...
Mniejsza odporność na podwariant Pirola! Jakie objawy powoduje ten koronawirus?
Pirola jest w natarciu – rośnie liczba krajów, gdzie wykryto ten podwariant koronawirusa. Są już pierwsze wyniki badań na temat jego wrażliwości na przeciwciała...
Ten główny składnik diety decyduje o rozwoju otyłości i chorób. Ile należy go jeść?
Białko w diecie to niewątpliwie składnik, bez którego nie da się przeżyć, jednak nadmiar nie jest obojętny dla zdrowia. Sporo diet zaleca je jednak w przesadnej...
Domowa nalewka z winogron to łatwy i skuteczny leczniczy przetwór na zimę
Domowa nalewka z winogron to leczniczy trunek, który łatwo zrobić w domu z dowolnego rodzaju winogron. Przygotowanie nalewki pozwala wydobyć prozdrowotne...
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni!
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...
Dobry posiłek w szpitalu coraz bliżej! Obejrzysz go na stronie placówki
Posiłki w szpitalach będą w końcu lepsze. Prace nad nowymi przepisami są już na finiszu. „Dobry posiłek w szpitalu” będzie najpierw programem pilotażowym, by...
Lekkie i zdrowe dania ze śliwkami. Oszczędzaj kalorie i jedz pysznie owoce
Sezon na śliwki rozpieszcza nas mnogością odmian i smaków tych owoców. Warto przygotować z nich różne potrawy i przetwory na zimę, bo jedzone na surowo mogą...
Biała rzepa na niedobory i infekcje. Jedz też dla ochrony przed poważnymi chorobami
Biała rzepa rzadko gości dziś na naszych stołach, a szkoda. To jedno ze zdrowszych, a przy tym lżejszych warzyw, które obfituje w cenne związki. Bulwy działają...
Atopowego zapalenia skóry nie da się wyleczyć! Gdy nie mija samo, zostaje na życie
Atopowe zapalenie skóry to choroba o podłożu genetycznym i autoimmunologicznym charakterze. To nie zwykła wysypka ani tym bardziej infekcja, choć myśli tak...