Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1158 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Darmowe leki dla seniorów 65+ i dzieci już od 1 września
Ustawa rozszerzająca uprawnienia do otrzymywania bezpłatnych leków o dodatkowe grupy ludności wchodzi w życie już od września. Dotyczą młodszych seniorów niż...
Magiczna przyprawa o cennych właściwościach. Ożywi smak i kolor twoich dań
Przyprawa sumak ma głęboki kolor i smak, który ożywi walory różnych dań. Tradycyjny dodatek w kuchni Bliskiego Wschodu to sproszkowane owoce nietoksycznej...
Siemię lniane to napój szczupłości. Trzeba jednak wiedzieć, kiedy pić ten napój
Jednym z najlepszych napojów odchudzających jest siemię lniane do picia. Właściwości kisielu lnianego, zwanego również żelem albo glutkiem lniany, to...
Operacja bariatryczna chroni przed rakiem! Mniejsze ryzyko nie dotyczy wszystkich
Operacje bariatryczne, nazywane potocznie zmniejszeniem żołądka, to procedura ostatniej szansy przy bardzo dużej otyłości. Zabieg ratuje zdrowie pacjenta, bo...
Ten rodzaj ćwiczeń może cofnąć cukrzycę! Spróbuj - nadaje się dla każdego
Aktywność może zwalczyć cukrzycę typu 2 i u wielu pacjentów sprawdza się nawet jako samodzielna terapia. Jaki rodzaj ruchu jest jednak najlepszy? Naukowcy...
Witaminy na raka? Niekoniecznie! Te składniki zwiększają ryzyko zamiast go obniżać
Witaminy i związki mineralne mają chronić zdrowie, w tym zmniejszać ryzyko raka. W końcu ich niedobory sprzyjają chorobom. Niestety, wyższy poziom niezbędnych...
Który grzyb jest najzdrowszy? Zobacz właściwości tych spożywczych i leczniczych
Grzyby należą do najzdrowszych naturalnych produktów, a na dodatek odpornych na obróbkę kulinarną. Regularne jedzenie chroni mózg, zwalcza wirusy i działa...
Od września wchodzi nowa lista refundacyjna. Ważne zmiany dla pacjentów i nowe ceny
Nowa lista refundacyjna obowiązuje już od 1 września, a wraz z nią pojawia się wiele zmian. Oprócz tych dotyczących cen detalicznych, brutto i dopłat pacjenta...
Na dobry wzrok i jelita. Zobacz, dlaczego warto jeść kukurydzę
W sezonie na kukurydzę lubimy pogryzać ziarna z ugotowanej kolby lub grillować w całości i jeść z dodatkami. Cenne właściwości kukurydzy sprawiają, że warto...
Chcesz mieć zdrowe nerki? Dbaj o jelita!
Jak dbać o nerki? Zdrowie tego narządu ściśle zależy od stanu jelit, i to właśnie na nie powinniśmy zwracać większą uwagę. Naukowcy przedstawili dowody na...